Μυστικό ταξίδι τεσσάρων ωρών του Μπενιαμίν Νετανιάχου στο Άμπου Ντάμπι
Συνάντηση κορυφής με τον σεΐχη Μοχάμεντ μπιν Ζαγιέντ αλ Ναχιάν εν μέσω έντονης φημολογίας για τις σχέσεις των δύο χωρών.
Σε μια κίνηση που προκαλεί αίσθηση στην ευρύτερη περιοχή της Μέσης Ανατολής, ο πρωθυπουργός του Ισραήλ Μπενιαμίν Νετανιάχου πραγματοποίησε αιφνιδιαστική επίσκεψη στο Άμπου Ντάμπι την Κυριακή. Σύμφωνα με υψηλόβαθμο Ισραηλινό αξιωματούχο που μίλησε στο πρακτορείο Reuters, ο κ. Νετανιάχου συναντήθηκε με τον πρόεδρο των Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων, σεΐχη Μοχάμεντ μπιν Ζαγιέντ αλ Ναχιάν, σε ένα ταξίδι που διήρκεσε μόλις τέσσερις ώρες.
Παρά τη σιωπή που τηρείται από το γραφείο του Ισραηλινού πρωθυπουργού και το υπουργείο Εξωτερικών των ΗΑΕ, πληθώρα ισραηλινών μέσων ενημέρωσης, όπως τα τηλεοπτικά κανάλια 12 και ΚΑΝ, καθώς και οι εφημερίδες Haaretz και Jerusalem Post, επιβεβαιώνουν την αυθημερόν επίσκεψη. Η συνάντηση έρχεται στο φως σε μια περίοδο όπου οι σχέσεις του κ. Νετανιάχου με τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα βρίσκονται στο επίκεντρο αναλύσεων.
Πρόσφατα, η εφημερίδα Haaretz προκάλεσε πολιτικό σεισμό δημοσιεύοντας ότι ο πρόεδρος των ΗΑΕ είχε προειδοποιήσει τον Μπενιαμίν Νετανιάχου 10 ημέρες πριν από την 7η Οκτωβρίου 2023 σχετικά με τα σχέδια της Χαμάς για μια επιχείρηση μεγάλης κλίμακας εναντίον του Ισραήλ. Ο Ισραηλινός πρωθυπουργός έχει διαψεύσει κατηγορηματικά το ρεπορτάζ, απειλώντας μάλιστα με δικαστικά μέτρα, την ώρα που η αντιπολίτευση τον στοχοποιεί για τις αστοχίες των υπηρεσιών ασφαλείας.
Από την πλευρά τους, τα ΗΑΕ επισημαίνουν ότι διατηρούν «ανοιχτές και απευθείας γραμμές επικοινωνίας» με το Ισραήλ από το 2020, όταν ομαλοποιήθηκαν οι διπλωματικές τους σχέσεις, αποφεύγοντας ωστόσο να σχολιάσουν τις συγκεκριμένες αποκαλύψεις. Σημειώνεται πως η διπλωματική κινητικότητα μεταξύ των δύο πλευρών παραμένει έντονη, παρά το γεγονός ότι κατά το παρελθόν υπήρξαν διαψεύσεις για συναντήσεις των ηγετών, όπως είχε συμβεί τον Μάιο αναφορικά με επαφές στο Αλ Αΐν.
