Ντόναλντ Τραμπ: Αναμένονται νέες συνομιλίες με το Ιράν μέσα στην εβδομάδα
Παρά την απόρριψη της ιρανικής ειρηνευτικής πρότασης από την Ουάσιγκτον, ο Αμερικανός πρόεδρος δηλώνει ανοιχτός σε έναν νέο γύρο διαπραγματεύσεων.
Ο πρόεδρος των ΗΠΑ, Ντόναλντ Τραμπ, δήλωσε σήμερα στον ενημερωτικό ιστότοπο Axios ότι αναμένει πως οι Αμερικανοί διαπραγματευτές θα ξεκινήσουν νέες συνομιλίες με το Ιράν μέσα στην τρέχουσα εβδομάδα. Η εξέλιξη αυτή έρχεται σε συνέχεια της απόρριψης από τον κ. Τραμπ της ιρανικής πρότασης για το άνοιγμα των Στενών του Ορμούζ, η οποία κρίθηκε «απαράδεκτη» από την αμερικανική πλευρά.
Ο Αμερικανός πρέσβης στον ΟΗΕ, Μάικ Γουόλτς, σε συνέντευξη που παραχώρησε στο NBC, χαρακτήρισε «κυνική» την κίνηση της Τεχεράνης, επισημαίνοντας ότι οι ιρανικές αξιώσεις για άρση των διεθνών κυρώσεων και πρόσβαση σε δεσμευμένους πόρους δισεκατομμυρίων ήταν εκ των προτέρων απορριπτέες. Παρά το αδιέξοδο, ο κ. Γουόλτς υπογράμμισε ότι ο πρόεδρος Τραμπ παραμένει ανοιχτός σε μια συμφωνία, εφόσον το Ιράν συμμορφωθεί με τις διεθνείς υποχρεώσεις του, ιδίως όσον αφορά το ζήτημα του εμπλουτισμένου ουρανίου.
Από την πλευρά του, ο υπουργός Εξωτερικών του Ιράν, Αμπάς Αραγτσί, διεμήνυσε μέσω ανάρτησης ότι η Τεχεράνη επιμένει στη διπλωματική οδό, τονίζοντας ότι οποιαδήποτε βιώσιμη λύση πρέπει να προκύψει αποκλειστικά μέσω διαπραγματεύσεων που θα ικανοποιούν τους όρους της χώρας του.
