Μποϊκοτάζ από τα μεγάλα αμερικανικά δίκτυα: Ο Τραμπ έκανε δηλώσεις χωρίς ήχο στον Λευκό Οίκο
CBS, NBC, ABC και Fox σταμάτησαν τη ζωντανή κάλυψη του Αμερικανού προέδρου, στηρίζοντας το CNN μετά τις απαγορεύσεις πρόσβασης.
Ένα πρωτοφανές σκηνικό εκτυλίχθηκε τη Δευτέρα 21/9 στον Λευκό Οίκο, με τον Ντόναλντ Τραμπ να πραγματοποιεί δηλώσεις παρουσία εργατών, οι οποίες όμως μεταδόθηκαν από τα μέσα ενημέρωσης χωρίς ήχο. Η εικόνα του προέδρου των ΗΠΑ να κόβει την κορδέλα προβλήθηκε μόνο μέσω βουβών πλάνων, καθώς κανένα από τα μεγάλα ΜΜΕ δεν έδωσε το παρών για να διασφαλίσει τη μετάδοση του ήχου.
Η εξέλιξη αυτή αποτελεί άμεση συνέπεια του μποϊκοτάζ που κήρυξαν τα κορυφαία τηλεοπτικά δίκτυα των ΗΠΑ —CBS, ABC, NBC και Fox— ως ένδειξη έμπρακτης συμπαράστασης προς το CNN. Ο Μπράιαν Μπόουτον, εκπρόσωπος του Fox και οργανωτής της ομάδας που είναι υπεύθυνη για τη διανομή του υλικού κάλυψης, δήλωσε πως οι δημοσιογράφοι δεν θα καλύπτουν πλέον εκδηλώσεις στις οποίες παρευρίσκεται ο πρόεδρος, καταρρίπτοντας τη μακροχρόνια συμφωνία παροχής ζωντανών πλάνων στο δημοσιογραφικό σώμα.
Η ρήξη στις σχέσεις του Ντόναλντ Τραμπ με τον Τύπο κλιμακώθηκε όταν ο πρόεδρος ανακοίνωσε την απαγόρευση πρόσβασης σε CNN, MS NOW και Politico στον Λευκό Οίκο. Ως αντίδραση, τα τρία αυτά μέσα κατέθεσαν αγωγή στο ομοσπονδιακό δικαστήριο της Ουάσινγκτον, επικαλούμενα την Πρώτη Τροπολογία του Συντάγματος των ΗΠΑ. Στο κείμενο της αγωγής, τα μέσα υπογραμμίζουν ότι ο Αμερικανός πρόεδρος δεν μπορεί να περιορίζει την ελευθερία του Τύπου επειδή διαφωνεί με τη δημοσιογραφική κριτική, τονίζοντας πως το κοινό έχει δικαίωμα στην πλήρη και έγκυρη ενημέρωση.
