Γερμανία: Μείωση 17 λεπτών ανά λίτρο στα καύσιμα και πλαφόν τιμών από το 2027
Πακέτο στήριξης ύψους 2,5 δισεκατομμυρίων ευρώ ανακοίνωσε η ομοσπονδιακή κυβέρνηση για την αντιμετώπιση της ενεργειακής ακρίβειας.
Η γερμανική κυβέρνηση προχωρά σε αποφασιστικά μέτρα για την καταπολέμηση της ενεργειακής ακρίβειας που προκαλείται από τις γεωπολιτικές αναταράξεις στη Μέση Ανατολή, ενεργοποιώντας ένα ολοκληρωμένο πακέτο στήριξης ύψους 2,5 δισεκατομμυρίων ευρώ για πολίτες και επιχειρήσεις. Η κεντρική φράση-κλειδί της στρατηγικής είναι η μείωση τιμών καυσίμων, η οποία υλοποιείται μέσω της περικοπής του ενεργειακού φόρου στη βενζίνη και το ντίζελ.
Συγκεκριμένα, από την 1η Οκτωβρίου και έως το τέλος του έτους, ο ενεργειακός φόρος μειώνεται κατά 14 λεπτά ανά λίτρο. Συνυπολογίζοντας και την επίδραση του ΦΠΑ, η συνολική ελάφρυνση για τους καταναλωτές στην αντλία αναμένεται να φτάσει τα 17 λεπτά ανά λίτρο. Από το συνολικό κονδύλι των 2,5 δισεκατομμυρίων ευρώ, το ποσό των 1,25 δισεκατομμυρίων ευρώ θα καλυφθεί από τα κρατίδια μέσω σταθερού ποσού ΦΠΑ.
Η απόφαση βασίστηκε σε πορίσματα της Ανεξάρτητης Επιτροπής Μονοπωλίων και της Ομοσπονδιακής Υπηρεσίας κατά των Καρτέλ, τα οποία επιβεβαίωσαν ότι οι προηγούμενες φορολογικές ελαφρύνσεις του Μαΐου και του Ιουνίου πέρασαν επιτυχώς στους καταναλωτές. Ο καγκελάριος Friedrich Merz τόνισε πως η κυβέρνηση οφείλει να στηρίξει όσους βασίζονται καθημερινά στο αυτοκίνητό τους, υπογραμμίζοντας ότι το μέτρο αποτελεί απόδειξη ανθεκτικότητας σε μια περίοδο πιεσμένων προϋπολογισμών. Παράλληλα, η κυβέρνηση δρομολογεί συνομιλίες με την πετρελαϊκή βιομηχανία για την εφαρμογή πλαφόν στις τιμές των καυσίμων από την 1η Ιανουαρίου 2027.
