Θανατική ποινή για την 33χρονη blogger Marzieh Ebrahimi Samsabadi στο Ιράν
Καταδικάστηκε για «διαφθορά επί της γης» και προσβολή του ανώτατου ηγέτη, ενώ η υγεία της επιδεινώνεται δραματικά στις φυλακές της Μπαντάρ Αμπάς.
Σε θάνατο καταδικάστηκε η 33χρονη blogger Marzieh Ebrahimi Samsabadi, μια υπόθεση που προκαλεί διεθνή ανησυχία για την ελευθερία του λόγου στο Ιράν. Η νεαρή γυναίκα, η οποία συνελήφθη νωρίτερα μέσα στη χρονιά, κρίθηκε ένοχη από το Τρίτο Τμήμα του Επαναστατικού Δικαστηρίου της Μπαντάρ Αμπάς για την κατηγορία «διαφθορά επί της γης», ενώ αντιμετωπίζει επιπλέον ποινές φυλάκισης από δύο έως πέντε έτη.
Σύμφωνα με πληροφορίες από το Iran International και την οργάνωση HRANA, το κατηγορητήριο περιλαμβάνει την «προσβολή του ανώτατου ηγέτη», προπαγανδιστική δράση κατά της εθνικής ασφάλειας, καθώς και δραστηριότητες για λογαριασμό «εχθρικών κυβερνήσεων». Οι ιρανικές αρχές την κατηγόρησαν, μεταξύ άλλων, ότι απέστειλε σε μέσα ενημέρωσης του εξωτερικού φωτογραφικό υλικό από σημείο που είχε πληγεί από πύραυλο. Πέρα από τη θανατική ποινή, το δικαστήριο διέταξε τη δήμευση της περιουσίας της και επέβαλε περιορισμούς στην πρόσβαση σε δημόσιες υπηρεσίες.
Η 33χρονη, η οποία γεννήθηκε στο Αράκ και μεγάλωσε στην Τεχεράνη, είχε προειδοποιήσει για το τέλος της μέσω μιας συγκλονιστικής ανάρτησης στο Instagram στις 23 Φεβρουαρίου. Συνοδεύοντας την εικόνα ενός λευκού περιστεριού και ενός κόκκινου τριαντάφυλλου, έγραφε: «Αν κάποια μέρα φύγω από αυτόν τον κόσμο, να ξέρετε μόνο ένα πράγμα – επέλεξα τον δρόμο στον οποίο πίστευα».
Μετά τη σύλληψή της, φέρεται να κρατήθηκε σε απομόνωση για 20 ημέρες, υποβαλλόμενη σε έντονες ανακριτικές πιέσεις. Η κατάσταση περιπλέκεται από τα σοβαρά προβλήματα υγείας της, καθώς πάσχει εδώ και έξι χρόνια από σκλήρυνση κατά πλάκας. Πηγές αναφέρουν ότι η υγεία της επιδεινώνεται συνεχώς εντός των φυλακών, γεγονός που προκαλεί έντονες ανησυχίες στους κύκλους των ακτιβιστών για τα ανθρώπινα δικαιώματα. Ο δικηγόρος της ενημερώθηκε επίσημα για τη θανατική καταδίκη στις 23 Αυγούστου.
