Ναυάγιο στις εμπορικές συνομιλίες ΗΠΑ και Καναδά – Επιβάλλονται δασμοί 50%
Σε κλιμάκωση οδηγείται η αντιπαράθεση μεταξύ Ουάσινγκτον και Οτάβα, με τον Καναδά να προειδοποιεί για αντίποινα «δολάριο με δολάριο».
Σε αδιέξοδο κατέληξαν οι κρίσιμες διαπραγματεύσεις μεταξύ ΗΠΑ και Καναδά, με το ενδεχόμενο ενός νέου εμπορικού πολέμου να γίνεται πλέον πραγματικότητα. Η Ουάσινγκτον ανακοίνωσε ότι προχωρά άμεσα στην επιβολή επιπλέον δασμών ύψους 50% σε συγκεκριμένα καναδικά προϊόντα, καθώς οι συνομιλίες που διεξήχθησαν στην αμερικανική πρωτεύουσα δεν απέδωσαν καρπούς.
Ο Καναδός υπουργός Εμπορίου, Ντομινίκ ΛεΜπλάν, κατέβαλε προσπάθειες καθ’ όλη τη διάρκεια της εβδομάδας στην Ουάσινγκτον για να εκτονώσει την κρίση, η οποία έχει επιδεινωθεί αισθητά μετά την επιστροφή του Ντόναλντ Τραμπ στην προεδρία των ΗΠΑ. Παρά τις προσπάθειες αυτές, οι διαπραγματεύσεις τερματίστηκαν το βράδυ της Παρασκευής, ενεργοποιώντας τους νέους δασμούς από τα μεσάνυχτα. Σύμφωνα με τις πρώτες εκτιμήσεις, τα μέτρα αφορούν περίπου το 5,5% των καναδικών εξαγωγών προς τις ΗΠΑ, οι οποίες ανέρχονται σε αξία 20 δισεκατομμυρίων δολαρίων.
Ο αντιπρόσωπος του Λευκού Οίκου για το εμπόριο, Τζέιμισον Γκριρ, υποστήριξε ότι οι νέες απαιτήσεις και η στάση της καναδικής πλευράς διατάραξαν την ισορροπία των διαπραγματεύσεων. Από την πλευρά του, ο Καναδός πρωθυπουργός Μαρκ Κάρνεϊ ανακοίνωσε την αναστολή των συνομιλιών, καλώντας τους διαπραγματευτές του να επιστρέψουν στην Οτάβα. «Οι αλλαγές της τελευταίας στιγμής στους όρους ήταν άδικες και έθεταν υπό αμφισβήτηση την αξιοπιστία οποιασδήποτε συμφωνίας», δήλωσε χαρακτηριστικά, προειδοποιώντας ότι ο Καναδάς θα απαντήσει με ισοδύναμους δασμούς, «δολάριο με δολάριο», για να προστατεύσει την εγχώρια οικονομία.
Η ένταση αυτή προστίθεται στο τεταμένο κλίμα που επικρατεί στις σχέσεις μεταξύ των γειτονικών χωρών, οι οποίες αποτελούν παραδοσιακούς συμμάχους, αλλά βρίσκονται πλέον στο επίκεντρο μιας έντονης οικονομικής αντιπαράθεσης που ξεκίνησε από τις αρχές του 2025.