ΝΑΤΟ: Είμαστε έτοιμοι να εξουδετερώσουμε κάθε ιρανική απειλή κατά της Ευρώπης
Η Συμμαχία διαβεβαιώνει για την ετοιμότητά της μετά τις πληροφορίες περί ιρανικών σχεδίων για πλήγματα σε αμερικανικές βάσεις.
Το ΝΑΤΟ δηλώνει έτοιμο να αντιμετωπίσει οποιαδήποτε απειλή και να λάβει όλα τα απαραίτητα μέτρα για την προστασία των συμμάχων του, μετά τις πληροφορίες ότι το Ιράν έχει εξετάσει το ενδεχόμενο να πλήξει αμερικανικούς στρατιωτικούς στόχους στην Ευρώπη σε περίπτωση περαιτέρω κλιμάκωσης του πολέμου από τον Ντόναλντ Τραμπ.
Η αντίδραση της Συμμαχίας ήρθε έπειτα από δημοσίευμα των Financial Times, σύμφωνα με το οποίο η Τεχεράνη έχει σταθμίσει τις επιλογές της για ενδεχόμενα πλήγματα εναντίον αμερικανικών στρατιωτικών εγκαταστάσεων σε ευρωπαϊκό έδαφος, εάν οι ΗΠΑ κλιμακώσουν τις στρατιωτικές επιχειρήσεις.
Ερωτηθείς σχετικά με το δημοσίευμα, αξιωματούχος του ΝΑΤΟ διαβεβαίωσε ότι η Συμμαχία διαθέτει ισχυρή αμυντική και αποτρεπτική ικανότητα. «Το ΝΑΤΟ είναι προετοιμασμένο να αντιμετωπίσει οποιαδήποτε απειλή και θα κάνει πάντοτε ό,τι είναι απαραίτητο για την υπεράσπιση όλων των συμμάχων», ανέφερε χαρακτηριστικά.
Στο πλαίσιο των δηλώσεων αυτών, ο αξιωματούχος υπενθύμισε την αποτελεσματικότητα της νατοϊκής αεράμυνας κατά τη διάρκεια του 2026. Συγκεκριμένα, αναφέρθηκε σε τέσσερις διαφορετικές περιπτώσεις εντός του έτους, όπου η αμυντική διάταξη του ΝΑΤΟ κατάφερε να αναχαιτίσει με επιτυχία βαλλιστικούς πυραύλους που είχαν εκτοξευθεί από το Ιράν με κατεύθυνση την Τουρκία, αποδεικνύοντας την ισχύ της απέναντι σε επιθετικές ενέργειες.