Ενημέρωση με ένα κλικ

Η Κολομβία αναγνωρίζει επίσημα την ισραηλινή κυριαρχία στα Υψίπεδα του Γκολάν

Η κυβέρνηση του Αμπελάρδο δε λα Εσπριέγια ευθυγραμμίζεται με τις Ηνωμένες Πολιτείες και ανατρέπει την εξωτερική πολιτική της προηγούμενης διοίκησης.

Σε μια κίνηση-σταθμό που αναδιαμορφώνει τη διεθνή διπλωματική σκακιέρα, η Κολομβία αναγνώρισε τη Δευτέρα την ισραηλινή κυριαρχία στα Υψίπεδα του Γκολάν. Με την απόφαση αυτή, η Μπογκοτά γίνεται το δεύτερο κράτος παγκοσμίως, μετά τις Ηνωμένες Πολιτείες, που προβαίνει σε μια τέτοια κίνηση, αμφισβητώντας έμπρακτα τη θέση του ΟΗΕ, ο οποίος εξακολουθεί να θεωρεί την περιοχή συριακό έδαφος υπό ισραηλινή κατοχή.

Το υπουργείο Εξωτερικών της Κολομβίας, μέσω επίσημης τοποθέτησης στο X, υπογράμμισε το δικαίωμα του Ισραήλ να προστατεύεται από εξωτερικές απειλές. Η απόφαση αποτελεί την πρώτη μεγάλη στροφή της νέας κυβέρνησης υπό τον 48χρονο πρόεδρο Αμπελάρδο δε λα Εσπριέγια, ο οποίος είχε δεσμευτεί προεκλογικά για ριζική αλλαγή κατεύθυνσης στην εξωτερική πολιτική της χώρας.

Ο Ισραηλινός υπουργός Εξωτερικών, Γεδεών Σάαρ, ο οποίος είχε συναντηθεί με τον δε λα Εσπριέγια την Παρασκευή κατά την ορκωμοσία του, εξέφρασε τη δημόσια ικανοποίησή του, αποκαλώντας τον Κολομβιανό πρόεδρο «καλό του φίλο». Η προσέγγιση αυτή έρχεται σε πλήρη αντίθεση με την περίοδο του προκατόχου του, Γουστάβο Πέτρο, επί της οποίας οι διπλωματικές σχέσεις των δύο χωρών είχαν διακοπεί.

Στο πλαίσιο της νέας στρατηγικής του, ο δε λα Εσπριέγια –ο οποίος έλαβε τη δημόσια υποστήριξη του Ντόναλντ Τραμπ– προωθεί επίσης τη μεταφορά της κολομβιανής πρεσβείας από το Τελ Αβίβ στην Ιερουσαλήμ, επιδιώκοντας μια στενότερη συμμαχία με το Ισραήλ και την Ουάσιγκτον.

Get real time updates directly on you device, subscribe now.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει
WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com