Πρόστιμο 567 εκατ. δολαρίων στη Meta για την έκθεση ανηλίκων σε κινδύνους
Δικαστική απόφαση-σταθμός στο Νέο Μεξικό χαρακτηρίζει τον κολοσσό «δημόσια όχληση» για την αποτυχία προστασίας των παιδιών στις πλατφόρμες του.
Σε μια απόφαση που αποτελεί ισχυρό πλήγμα για τον τεχνολογικό κολοσσό, δικαστήριο στο Νέο Μεξικό επέβαλε πρόστιμο ύψους 567 εκατ. δολαρίων στη Meta. Η δικαιοσύνη έκρινε ότι η εταιρεία απέτυχε επανειλημμένα να προστατεύσει τους ανήλικους χρήστες στις πλατφόρμες της, εκθέτοντάς τους σε σοβαρούς κινδύνους. Το ποσό αυτό αποτελεί το μεγαλύτερο πρόστιμο που έχει επιβληθεί μέχρι σήμερα στη Meta για θέματα ασφάλειας ανηλίκων, με το συνολικό ύψος των κυρώσεων στη συγκεκριμένη υπόθεση να αγγίζει πλέον τα 942 εκατ. δολάρια, συμπεριλαμβανομένου ενός προηγούμενου προστίμου 375 εκατ. δολαρίων.
Ο δικαστής Μπράιαν Μπίντσαϊντ υπήρξε καταπέλτης, χαρακτηρίζοντας τη Meta «δημόσια όχληση» και παρομοιάζοντας τη λειτουργία της με τη ρύπανση ενός εργοστασίου. Σύμφωνα με το σκεπτικό του, η ψυχολογική βλάβη και η σεξουαλική εκμετάλλευση παιδιών αποτελούν την «τοξική ρύπανση» των προϊόντων της εταιρείας. Τα χρήματα από το πρόστιμο θα κατευθυνθούν σε ειδικό ταμείο για τη χρηματοδότηση προγραμμάτων ψυχικής υγείας και δράσεων πρόληψης.
Εκτός από την οικονομική κύρωση, το δικαστήριο επέβαλε στη Meta αυστηρούς περιορισμούς. Συγκεκριμένα, οι λογαριασμοί ανηλίκων δεν θα προτείνονται πλέον σε ενήλικες, ενώ απαγορεύεται η αποστολή μηνυμάτων από ενήλικες προς ανήλικους χρήστες. Η εταιρεία, στην οποία ανήκουν το Facebook, το Instagram, το WhatsApp και το Threads, διαφωνεί έντονα με την ετυμηγορία και προτίθεται να ασκήσει έφεση, υποστηρίζοντας ότι καταβάλλει σημαντικές προσπάθειες για την ασφάλεια των χρηστών της. Η υπόθεση αυτή έρχεται να προστεθεί σε χιλιάδες άλλες αγωγές που αντιμετωπίζει η εταιρεία στις ΗΠΑ σχετικά με τον εθιστικό σχεδιασμό των εφαρμογών της.