Στην Ουάσιγκτον ο Μπενιαμίν Νετανιάχου για συνάντηση με τον Ντόναλντ Τραμπ την Τρίτη
Ο Αμερικανός πρόεδρος εγγυάται την ασφάλεια του Ισραηλινού πρωθυπουργού παρά τις απειλές για σύλληψη εν μέσω εντάσεων με το Διεθνές Ποινικό Δικαστήριο.
Ο πρωθυπουργός του Ισραήλ, Μπενιαμίν Νετανιάχου, μεταβαίνει τη Δευτέρα στην Ουάσιγκτον, όπου την Τρίτη έχει προγραμματιστεί συνάντηση με τον πρόεδρο των ΗΠΑ, Ντόναλντ Τραμπ. Σύμφωνα με την επίσημη ανακοίνωση του γραφείου του, στο πλαίσιο της επίσκεψής του στις Ηνωμένες Πολιτείες, ο Ισραηλινός ηγέτης θα παραστεί και στην κηδεία του γερουσιαστή Λίντσεϊ Γκράχαμ.
Το ταξίδι αυτό έρχεται μετά τις έντονες δημόσιες συζητήσεις σχετικά με το ενδεχόμενο σύλληψης του Ισραηλινού πρωθυπουργού, ζήτημα που έθεσε ο δήμαρχος της Νέας Υόρκης, Ζοχράν Μαμντάνι, με αφορμή τη διεξαγωγή της Γενικής Συνέλευσης των Ηνωμένων Εθνών τον περασμένο Σεπτέμβριο. Ο Μαμντάνι, σε συνέντευξή του στους New York Times, χαρακτήρισε τον Μπενιαμίν Νετανιάχου «εγκληματία πολέμου» και υποστήριξε ότι η θέση του είναι στη Χάγη, επικαλούμενος το ένταλμα σύλληψης από το Διεθνές Ποινικό Δικαστήριο για φερόμενα εγκλήματα πολέμου στη Γάζα.
Ωστόσο, ο Ντόναλντ Τραμπ έσπευσε να δώσει τις δικές του διαβεβαιώσεις μέσω της πλατφόρμας Truth Social. «Ο Μπενιαμίν Νετανιάχου δεν θα συλληφθεί, με οποιονδήποτε τρόπο, ενώ βρίσκεται στις ΗΠΑ», δήλωσε κατηγορηματικά ο Αμερικανός πρόεδρος, εκφράζοντας την υποστήριξή του στον ρόλο του Ισραηλινού πρωθυπουργού στον πόλεμο εναντίον του Ιράν. Από την πλευρά του, το Ισραήλ απορρίπτει σταθερά τη δικαιοδοσία του Διεθνούς Ποινικού Δικαστηρίου, αρνούμενο κατηγορηματικά τις κατηγορίες περί εγκλημάτων πολέμου.