Ενημέρωση με ένα κλικ

Βραζιλία: Ρεκόρ γυναικοκτονιών επισκιάζει τη μείωση των ανθρωποκτονιών σε χαμηλό 14 ετών

Παρά την πτώση των βίαιων θανάτων, η αυξημένη αστυνομική βία και οι δολοφονίες γυναικών προκαλούν έντονη πολιτική αντιπαράθεση ενόψει των εκλογών.

Στη Βραζιλία, το 2025 καταγράφηκε το χαμηλότερο ποσοστό ανθρωποκτονιών από πρόθεση των τελευταίων 14 ετών, σύμφωνα με την ετήσια έκθεση που δημοσίευσε το Φόρουμ για τη Δημόσια Ασφάλεια. Παρά τη θετική αυτή εξέλιξη, τα στοιχεία δείχνουν πως η χώρα παραμένει αντιμέτωπη με σοβαρά προβλήματα, καθώς το επίτευγμα αμαυρώνεται από την αύξηση της αστυνομικής βίας και τον αριθμό-ρεκόρ των γυναικοκτονιών.

Συνολικά, καταγράφηκαν 40.775 βίαιοι θάνατοι σε πληθυσμό 213 εκατομμυρίων κατοίκων, που αντιστοιχεί σε αναλογία περίπου 19 θανάτων ανά 100.000 κατοίκους. Ωστόσο, η έκθεση της μη κυβερνητικής οργάνωσης προειδοποιεί ότι τα αποτελέσματα πρέπει να αντιμετωπιστούν με επιφύλαξη. Οι θάνατοι που οφείλονται σε αστυνομικές ενέργειες ανήλθαν σε ιστορικά υψηλά επίπεδα από το 2016, αντιπροσωπεύοντας πλέον ένα στα έξι περιστατικά, με το 80% των θυμάτων να είναι μαύροι. Παράλληλα, οι γυναικοκτονίες σημείωσαν αύξηση 4% σε σχέση με το προηγούμενο έτος, φτάνοντας τις 1.571, τον υψηλότερο αριθμό από το 2015.

Το ζήτημα της δημόσιας ασφάλειας αποτελεί κεντρικό πυλώνα της πολιτικής αντιπαράθεσης λιγότερο από τρεις μήνες πριν από τις προεδρικές εκλογές. Ο πρόεδρος Λούις Ινάσιο Λούλα ντα Σίλβα, που διεκδικεί την επανεκλογή του, καλείται να αντιμετωπίσει την κριτική του αντιπάλου του, Φλάβιο Μπολσονάρο, γιου του πρώην προέδρου Ζαΐχ Μπολσονάρο. Το οργανωμένο έγκλημα, με δίκτυα όπως το Comando Vermelho και το Primeiro Comando da Capital, συνεχίζει να ελέγχει εδάφη σε λαϊκές συνοικίες, μετατρέποντας την ασφάλεια στο πιο «καυτό» θέμα της προεκλογικής ατζέντας.

Get real time updates directly on you device, subscribe now.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει
WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com