Ιράν: Εκτελέστηκε άνδρας για τον φόνο μέλους των δυνάμεων ασφαλείας στις διαδηλώσεις του 2022
Ο Αρέφ Χοσκάρ οδηγήθηκε στην αγχόνη μετά την επικύρωση της καταδίκης του από το Ανώτατο Δικαστήριο για τον θάνατο μέλους των Μπασίτζι.
Μία ακόμη θανατική ποινή εκτελέστηκε σήμερα στο Ιράν, καθώς οι αρχές προχώρησαν στην εκτέλεση ενός άνδρα που είχε καταδικαστεί για τον φόνο μέλους των δυνάμεων ασφαλείας κατά τη διάρκεια των αντικυβερνητικών διαδηλώσεων του 2022. Η φράση-κλειδί «εκτέλεση στο Ιράν» έρχεται ξανά στο προσκήνιο, υπενθυμίζοντας την έντονη εσωτερική αναταραχή που βιώνει η χώρα.
Σύμφωνα με το επίσημο πρακτορείο Mizan, η ποινή του Αρέφ Χοσκάρ εφαρμόστηκε κατόπιν όλων των νόμιμων διαδικασιών και αφού έλαβε την τελική έγκριση από το Ανώτατο Δικαστήριο. Ο Χοσκάρ κρίθηκε ένοχος για «συνέργεια σε φόνο εκ προμελέτης» κατά του Σαλμάν Αμίρ-Αχμάντι, ο οποίος, σύμφωνα με τοπικά μέσα, ήταν μέλος των Μπασίτζι, της παραστρατιωτικής οργάνωσης που υπάγεται στους Φρουρούς της Επανάστασης.
Τα γεγονότα αυτά διαδραματίστηκαν στο πλαίσιο του κύματος οργής που ξέσπασε το 2022-23 μετά τον θάνατο της Μαχσά Αμινί, της νεαρής Κούρδισσας που άφησε την τελευταία της πνοή μετά τη σύλληψή της στην Τεχεράνη από την αστυνομία ηθών.
Η κατάσταση παραμένει τεταμένη, καθώς οι εκτελέσεις στη χώρα έχουν πολλαπλασιαστεί το τελευταίο διάστημα. Σύμφωνα με ανακοίνωση του ΟΗΕ στις 15 Ιουνίου, από τις αρχές του 2026 έχουν εκτελεστεί τουλάχιστον 40 άνδρες, εκ των οποίων οι 18 συνδέονταν με τη συμμετοχή τους σε διαδηλώσεις. Παράλληλα, οργανώσεις όπως η Iran Human Rights και η «Μαζί κατά της θανατικής ποινής» (ECPM) κατέγραψαν πέρυσι 1.639 εκτελέσεις, τον υψηλότερο αριθμό από το 1989, καθιστώντας το Ιράν τη χώρα με τον μεγαλύτερο αριθμό θανατικών ποινών παγκοσμίως μετά την Κίνα, σύμφωνα με τη Διεθνή Αμνηστία.