Τέλος στη θητεία του Τάμας Σούλιοκ στην προεδρία της Ουγγαρίας βάζει ο Πέτερ Μαγιάρ
Ο Ούγγρος πρόεδρος υπέγραψε τη συνταγματική τροπολογία που τον απομακρύνει από το αξίωμά του, προειδοποιώντας για πλήγμα στο κράτος δικαίου.
Σε μια κίνηση που προκαλεί πολιτικό σεισμό στην Ουγγαρία, ο πρόεδρος Τάμας Σούλιοκ υπέγραψε τη συνταγματική τροπολογία που επισημοποιεί τον τερματισμό της θητείας του. Την απόφαση δρομολόγησε το κόμμα Tisza του πρωθυπουργού Πέτερ Μαγιάρ, στο πλαίσιο της ευρύτερης στρατηγικής του για την απομάκρυνση στελεχών που συνδέονται με τον προκάτοχό του, Βίκτορ Όρμπαν.
Η τροπολογία, η οποία ψηφίστηκε εκμεταλλευόμενη την πλειοψηφία των δύο τρίτων που διαθέτει το κόμμα Tisza στο κοινοβούλιο, αιτιολογείται από την «απώλεια εμπιστοσύνης» προς το πρόσωπο του Σούλιοκ, ο οποίος είχε εκλεγεί το 2024 από το κόμμα Fidesz του Βίκτορ Όρμπαν. Ο Τάμας Σούλιοκ, πρώην δικαστής του Συνταγματικού Δικαστηρίου, δήλωσε πως δεν είχε άλλη επιλογή από το να επικυρώσει τον νόμο, υπογραμμίζοντας ωστόσο τη διαφωνία του. «Η απομάκρυνση δημόσιων λειτουργών με τέτοιο τρόπο πλήττει τις συνταγματικές αξίες της δημοκρατίας και τον διαχωρισμό των εξουσιών», προειδοποίησε χαρακτηριστικά.
Παράλληλα, η νέα νομοθεσία εισάγει σημαντικές αλλαγές στο ουγγρικό πολιτικό σύστημα, επιβάλλοντας όριο 12 ετών στη θητεία των βουλευτών και θέτοντας το όριο συνταξιοδότησης για τους δικαστές του Συνταγματικού Δικαστηρίου στα 70 έτη. Η ρύθμιση αυτή αναγκάζει σε αποχώρηση τον Πέτερ Πολτ, στενό σύμμαχο του Βίκτορ Όρμπαν. Στον αντίποδα, ο Πέτερ Μαγιάρ, που διατηρεί σταθερά επικριτική στάση απέναντι στον απερχόμενο πρόεδρο, κατηγορώντας τον ότι υπηρετεί τα συμφέροντα του Βίκτορ Όρμπαν, προχωρά πλέον στην εκλογή νέου προέδρου, ο οποίος θα υπηρετήσει για διάστημα έως πέντε ετών.