Ενημέρωση με ένα κλικ

Ερντογάν και F-35: Η στάση του Κυριάκου Μητσοτάκη και το casus belli στο επίκεντρο

Ο Τούρκος πρόεδρος εμφανίζεται δυσαρεστημένος με τις ελληνικές ενστάσεις για τα μαχητικά, ενώ ο Έλληνας πρωθυπουργός υπογραμμίζει την ανάγκη για σχέσεις καλής γειτονίας στο ΝΑΤΟ.

Στο επίκεντρο των διπλωματικών παρασκηνίων της Συνόδου Κορυφής του ΝΑΤΟ βρέθηκε το ακανθώδες ζήτημα της πώλησης των F-35 στην Τουρκία, με τον Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν να εκφράζει τη δυσαρέσκειά του για τις ελληνικές ενστάσεις. Ο Τούρκος πρόεδρος, αν και επέλεξε χαμηλότερους τόνους, χαρακτήρισε εσφαλμένη τη στάση του Κυριάκου Μητσοτάκη, επιδιώκοντας παράλληλα να υποβαθμίσει το θέμα του casus belli και να εμφανιστεί διαλλακτικός για την επίλυση των διαφορών στο Αιγαίο.

Η Ελλάδα, η οποία έχει δεχθεί έντονη κριτική από την τουρκική ηγεσία για τα εξοπλιστικά της προγράμματα και τις αμυντικές συμφωνίες με τη Γαλλία και το Ισραήλ, επιμένει σε μια γραμμή αρχών. Ο Κυριάκος Μητσοτάκης, τόσο στην Άγκυρα όσο και στο περιθώριο της Συνόδου, ξεκαθάρισε ότι μια αμυντική συμμαχία όπως το ΝΑΤΟ οφείλει να εδράζεται στη θεμελιώδη αρχή των σχέσεων καλής γειτονίας. Ο πρωθυπουργός υπενθύμισε πως η χώρα μας αντιμετωπίζει casus belli από την Τουρκία για το νόμιμο δικαίωμα επέκτασης των χωρικών υδάτων, τονίζοντας ότι οι ευαισθησίες όλων των μελών της Συμμαχίας πρέπει να λαμβάνονται υπόψη.

Σχετικά με τα F-35, ο κ. Μητσοτάκης απέφυγε να παρέμβει στις αποφάσεις των ΗΠΑ, περιοριζόμενος σε μια καθαρά πραγματολογική διαπίστωση: η αμερικανική νομοθεσία θέτει σημαντικά νομικά εμπόδια στην προμήθεια των εν λόγω μαχητικών από την Τουρκία. Παράλληλα, επιβεβαίωσε την πορεία του ελληνικού προγράμματος, σημειώνοντας ότι οι Έλληνες πιλότοι θα ξεκινήσουν την εκπαίδευσή τους στα ελληνικά F-35 εντός του 2027.

Κλείνοντας, ο Έλληνας πρωθυπουργός, σε συνέντευξή του στο A Haber, απέστειλε ένα μήνυμα προοπτικής. Αν και αναγνώρισε ότι η οριοθέτηση των θαλάσσιων ζωνών παραμένει ένα δύσκολο πρόβλημα που πρέπει να επιλυθεί βάσει του Διεθνούς Δικαίου, τόνισε ότι η ειρηνική συνύπαρξη είναι εφικτή. «Αποφάσεις του τουρκικού Κοινοβουλίου της δεκαετίας του ’90 δεν έχουν θέση στον σημερινό κόσμο», ανέφερε χαρακτηριστικά, υιοθετώντας μια στάση εποικοδομητικής συνεργασίας.

Get real time updates directly on you device, subscribe now.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει
WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com