Ενημέρωση με ένα κλικ

Ίσραελ Κατς: «Δεν αποχωρούμε από τον Λίβανο» παρά τις πιέσεις των ΗΠΑ

Ο υπουργός Άμυνας του Ισραήλ απορρίπτει την απόσυρση των δυνάμεων από τον νότιο Λίβανο, επικαλούμενος κινδύνους ασφαλείας για τον άμαχο πληθυσμό.

Στην εδραίωση της στρατιωτικής παρουσίας του Ισραήλ στον νότιο Λίβανο επιμένει ο υπουργός Άμυνας Ίσραελ Κατς, διαμηνύοντας πως οι ένοπλες δυνάμεις της χώρας δεν πρόκειται να αποχωρήσουν, ακόμη και αν υπάρξει επίσημο αίτημα από τις Ηνωμένες Πολιτείες. Ο Κατς υπογράμμισε ότι η στρατιωτική παρουσία παραμένει επιβεβλημένη για λόγους ασφαλείας, εμποδίζοντας την επιστροφή περίπου 200.000 εκτοπισμένων κατοίκων στις εστίες τους λόγω των συνεχιζόμενων ισραηλινών επιχειρήσεων, σύμφωνα με το ρεπορτάζ της εφημερίδας The Times of Israel.

Ο Ισραηλινός υπουργός αιτιολόγησε τη στάση του επικαλούμενος την πικρή εμπειρία του παρελθόντος σχετικά με τις «ζώνες ασφαλείας», όπου η συνύπαρξη με τον άμαχο πληθυσμό είχε καταλήξει σε συχνές επιθέσεις κατά στρατιωτών μέσω εεδρών και τοποθέτησης αυτοσχέδιων εκρηκτικών μηχανισμών. «Δεν θα το επιτρέψουμε αυτό. Δεν αποχωρούμε», δήλωσε κατηγορηματικά ο Κατς.

Την ίδια στιγμή, ο Λίβανος δια του Ζοζέφ Αούν επιδιώκει τη δημιουργία συνθηκών για την εδραίωση της εκεχειρίας στον νότο, μέσω της ανάπτυξης του λιβανέζικου στρατού στις περιοχές από όπου ενδεχομένως αποχωρήσουν οι ισραηλινές δυνάμεις. Ο Αούν, μιλώντας σε βρετανική αντιπροσωπεία, έθεσε ως άμεση προτεραιότητα την ανοικοδόμηση των κατεστραμμένων υποδομών. Σημειώνεται πως οι διαπραγματεύσεις Ισραήλ – Λιβάνου στην Ουάσινγκτον προχωρούν αυτόνομα από τις συνομιλίες ΗΠΑ – Ιράν.

Get real time updates directly on you device, subscribe now.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει
WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com