Ενημέρωση με ένα κλικ

Εμανουέλ Μακρόν: Οι Ευρωπαίοι πρέπει να συμμετέχουν στις διαπραγματεύσεις για την Ουκρανία

Στο τραπέζι των συνομιλιών για τον τερματισμό του πολέμου θέλει την Ευρώπη ο Γάλλος Πρόεδρος, με τον Αντόνιο Κόστα να επιδιώκει απευθείας δίαυλο επικοινωνίας με τη Μόσχα.

Στην ανάγκη ενεργού συμμετοχής της Ευρώπης σε κάθε μελλοντική ειρηνευτική διαπραγμάτευση για τον τερματισμό του πολέμου στην Ουκρανία, στάθηκε ο Γάλλος Πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν, αμέσως μετά την ολοκλήρωση της συνόδου κορυφής της Ευρωπαϊκής Ένωσης στις Βρυξέλλες. «Πάντα υποστηρίζαμε ότι, όταν διεξαχθούν οι συνομιλίες, οι Ευρωπαίοι πρέπει να βρίσκονται στο τραπέζι, διότι αυτό αφορά άμεσα τα συμφέροντα της Ευρώπης», δήλωσε χαρακτηριστικά ο Εμανουέλ Μακρόν.

Παράλληλα, ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, Αντόνιο Κόστα, υπογράμμισε ότι η Ευρωπαϊκή Ένωση δεν επιδιώκει τον ρόλο του μεσολαβητή, αλλά του σταθερού συμμάχου της Ουκρανίας. Ο Αντόνιο Κόστα επισήμανε ότι, αν και δεν υπάρχουν προς το παρόν αξιόπιστα δείγματα από τη Μόσχα για σοβαρό διάλογο, η Ευρωπαϊκή Ένωση πρέπει να διατηρεί δικούς της διπλωματικούς διαύλους. «Δεν μπορούμε να βασιζόμαστε μόνο σε τρίτους για να ερμηνεύουμε τα ρωσικά μηνύματα. Πρέπει να είμαστε σε θέση να μεταφέρουμε απευθείας τις θέσεις μας στη Μόσχα», τόνισε ο ίδιος, σημειώνοντας πως εργάζεται σε πλήρη συντονισμό με την πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν.

Από την πλευρά της, η Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν επανέλαβε ότι η Ευρώπη επιθυμεί μια δίκαιη και διαρκή ειρήνη, με την Ουκρανία να βρίσκεται στο επίκεντρο των αποφάσεων. Η πρόεδρος της Επιτροπής εκτίμησε ότι η Ρωσία θα οδηγηθεί τελικά στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων υπό το βάρος των ευρωπαϊκών κυρώσεων, ενώ απηύθυνε έκκληση για ένα ενιαίο και ισχυρό ευρωπαϊκό μήνυμα προς τον Πρόεδρο Πούτιν.

Get real time updates directly on you device, subscribe now.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει
WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com