Βενετία: Στα 50 ευρώ το ημερήσιο τέλος εισόδου σχεδιάζει ο Σιμόνε Βεντουρίνι
Ο νέος δήμαρχος της ιταλικής πόλης στοχεύει στον περιορισμό του υπερτουρισμού αυξάνοντας δραστικά το αντίτιμο για τις ημέρες αιχμής.
Σε μία κίνηση που στοχεύει στην καταπολέμηση του υπερτουρισμού, ο νέος δήμαρχος της Βενετίας, Σιμόνε Βεντουρίνι, προαναγγέλλει σημαντικές αυξήσεις στο ημερήσιο τέλος εισόδου για τους επισκέπτες. Η πρόταση, η οποία αποτελεί κεντρικό πυλώνα του προγράμματός του, προβλέπει το τέλος να φτάσει έως και τα 50 ευρώ, ανάλογα με την ημερομηνία της επίσκεψης.
Όπως επισημαίνει ο Guardian, ο Βεντουρίνι σκοπεύει να υποβάλει σχετικό αίτημα στην κυβέρνηση, ώστε να λάβει την έγκριση για την επιβολή του αυξημένου κόστους σε συγκεκριμένες ημέρες, κυρίως όταν καταγράφονται αυξημένες ροές κρατήσεων. Ο στόχος παραμένει η αποθάρρυνση των ημερήσιων εκδρομέων κατά τις περιόδους ακραίας τουριστικής πίεσης στην πόλη που αποτελεί μνημείο παγκόσμιας κληρονομιάς της UNESCO.
Υπενθυμίζεται ότι το 2024 η Βενετία πρωτοπόρησε διεθνώς, επιβάλλοντας τέλος εισόδου 5 ευρώ σε 29 ημερομηνίες αιχμής. Το μέτρο συνεχίστηκε το 2025, επεκτεινόμενο σε 54 ημερομηνίες και με διπλασιασμό του κόστους για όσους πραγματοποιούσαν κρατήσεις της τελευταίας στιγμής, ενώ φέτος το τέλος αφορά 60 ημερομηνίες. Παρά το γεγονός ότι ο αριθμός των τουριστών δεν παρουσίασε θεαματική μείωση, τα έσοδα από το μέτρο ξεπέρασαν κάθε προσδοκία, φτάνοντας τα 2,4 εκατομμύρια ευρώ κατά το πρώτο έτος εφαρμογής του.
Υπενθυμίζεται ότι το τέλος καταβάλλεται ηλεκτρονικά, με τους επισκέπτες να λαμβάνουν έναν κωδικό QR για τον έλεγχο στα σημεία εισόδου, όπως ο σιδηροδρομικός σταθμός. Από το μέτρο εξαιρούνται όσοι διανυκτερεύουν στην πόλη, οι κάτοικοι του Βένετο και τα παιδιά κάτω των 14 ετών, αν και όλοι οι επισκέπτες υποχρεούνται να δηλώσουν την παρουσία τους στην επίσημη πλατφόρμα.