Οι ηγέτες της G7 αποφασίζουν νέες κυρώσεις κατά της Ρωσίας και ενίσχυση της Ουκρανίας με όπλα
Στη σύνοδο της Εβιάν, οι ηγέτες των ισχυρότερων οικονομιών του πλανήτη δεσμεύτηκαν για περαιτέρω υποστήριξη του Κιέβου με συστήματα αεράμυνας και ενεργειακή βοήθεια για τον χειμώνα.
Οι ηγέτες της G7 —ΗΠΑ, Γερμανία, Γαλλία, Βρετανία, Ιταλία, Ιαπωνία και Καναδάς— κατέληξαν σε συμφωνία για την επιβολή αυστηρότερων κυρώσεων στη Ρωσία, ως απάντηση στη συνεχιζόμενη εισβολή στην Ουκρανία. Η απόφαση αυτή επισημοποιήθηκε στο τελικό ανακοινωθέν της συνόδου που διεξήχθη στην Εβιάν της Γαλλίας.
Στο επίκεντρο των αποφάσεων βρίσκεται η ενίσχυση του ουκρανικού στρατού, με τη συμμαχία να δεσμεύεται για την αποστολή όπλων μακράς εμβέλειας και προηγμένων δυνατοτήτων αντιαεροπορικής άμυνας. Οι ηγέτες των επτά ισχυρότερων οικονομιών εξέφρασαν την ικανοποίησή τους για την «ουκρανική πρόοδο» που παρατηρείται στο πεδίο των μαχών τους τελευταίους μήνες, εκτιμώντας πως η τρέχουσα συγκυρία επιβάλλει τη λήψη αποφασιστικών μέτρων κατά της Μόσχας. Η κίνηση αυτή συμπίπτει χρονικά με τις πρόσφατες εξελίξεις γύρω από τη συμφωνία ΗΠΑ-Ιράν για το στρατηγικής σημασίας στενό του Ορμούζ.
Παράλληλα, η G7 προέβη σε δέσμευση για παροχή ενεργειακής βοήθειας προς το Κίεβο, προκειμένου να θωρακιστεί η χώρα ενόψει του επερχόμενου χειμώνα, παρά τις συστηματικές επιθέσεις του ρωσικού στρατού στις υποδομές παραγωγής και διανομής ενέργειας.
Ο Γάλλος πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν, οικοδεσπότης της συνόδου, έκανε λόγο για μια «στιγμή στρατηγικής αφύπνισης», ενώ ο Γερμανός καγκελάριος Φρίντριχ Μερτς χαρακτήρισε την ημέρα ως «ευκαιρία για ειρήνη». Στο πλαίσιο των συζητήσεων, αξιοποιήθηκε και η τοποθέτηση του Αμερικανού προέδρου Ντόναλντ Τραμπ, ο οποίος τόνισε πως έχει έρθει η ώρα η Ρωσία να προχωρήσει σε μια συμφωνία με την Ουκρανία για τον τερματισμό της σύρραξης.