ΗΠΑ και Βολιβία υπογράφουν συμφωνία κατά των ναρκωτικών μετά από 20 χρόνια
Με στρατηγική 20 εκατομμυρίων δολαρίων, οι δύο χώρες επιχειρούν να αναθερμάνουν τη συνεργασία τους στην καταπολέμηση του οργανωμένου εγκλήματος.
Σε μια κίνηση που σηματοδοτεί την αποκατάσταση των σχέσεων των δύο κρατών έπειτα από σχεδόν είκοσι χρόνια, οι ΗΠΑ και η Βολιβία υπέγραψαν διμερή συμφωνία για την καταπολέμηση της διακίνησης ναρκωτικών. Την είδηση επιβεβαίωσε η αμερικανική πρεσβεία στη Λα Πας, διευκρινίζοντας πως η συμφωνία προβλέπει την παροχή εκπαίδευσης και εξοπλισμού στις βολιβιανές αρχές.
Η χώρα των Άνδεων, η οποία κατατάσσεται στην τρίτη θέση παγκοσμίως στην παραγωγή κοκαΐνης, είχε διακόψει τους διπλωματικούς της δεσμούς με την Ουάσιγκτον το 2008, υπό την προεδρία του Έβο Μοράλες, προχωρώντας μάλιστα στην εκδίωξη της DEA. Ωστόσο, η έλευση του νυν κεντροδεξιού προέδρου Ροδρίγο Πας έφερε μια δραματική στροφή στην εξωτερική πολιτική της χώρας, επιδιώκοντας την επαναπροσέγγιση με τις ΗΠΑ και διεθνείς χρηματοπιστωτικούς θεσμούς.
Στο πλαίσιο της νέας στρατηγικής, την οποία θα συντονίζει η υπηρεσία INL του Στέιτ Ντιπάρτμεντ, οι ΗΠΑ δεσμεύτηκαν να διαθέσουν 20 εκατομμύρια δολάρια. Ο στόχος είναι διπλός: η εξάρθρωση κυκλωμάτων διακίνησης ναρκωτικών και η ενίσχυση της διαφάνειας στο δικαστικό και αστυνομικό σύστημα της Βολιβίας. Παρά την επιθυμία για πλήρη αποκατάσταση των διπλωματικών σχέσεων, οι δύο πλευρές δεν έχουν προχωρήσει ακόμη στον διορισμό και την ανταλλαγή πρεσβευτών, ενώ η DEA, αν και συνεργάζεται πλέον με τις βολιβιανές αρχές, δεν έχει επαναλειτουργήσει επίσημα το γραφείο της στη χώρα. Υπενθυμίζεται ότι η Βολιβία εντάχθηκε νωρίτερα φέτος στην πρωτοβουλία «Ασπίδα της Αμερικής» της κυβέρνησης του προέδρου των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ.