Προκήρυξη εκλογών από τον Μαχμούντ Αμπάς: Προς κάλπες το 2027 στην Παλαιστινιακή Αρχή
Ο 90χρονος ηγέτης ανακοίνωσε το χρονοδιάγραμμα για βουλευτικές και προεδρικές εκλογές, χωρίς να ξεκαθαρίζει αν θα θέσει ο ίδιος υποψηφιότητα.
Σε μια κίνηση που αναμένεται να αναδιαμορφώσει το πολιτικό σκηνικό, ο ηγέτης της Παλαιστινιακής Αρχής, Μαχμούντ Αμπάς, προκήρυξε επίσημα τη διεξαγωγή προεδρικών εκλογών για τις αρχές του 2027, ενώ οι βουλευτικές εκλογές προγραμματίζονται να ξεκινήσουν από τον Νοέμβριο. Η ανακοίνωση, που έγινε μέσω του γραφείου του, αφήνει ανοιχτά πολλά ερωτήματα, καθώς ο 90χρονος πολιτικός απέφυγε να διευκρινίσει αν σκοπεύει να διεκδικήσει την επανεκλογή του.
Ο Μαχμούντ Αμπάς, ο οποίος είχε εκλεγεί το 2005 μετά τον θάνατο του Γιάσερ Αραφάτ, κυβερνά εδώ και χρόνια μέσω διαταγμάτων, μια πρακτική που έχει προκαλέσει έντονες επικρίσεις τόσο εντός των παλαιστινιακών εδαφών όσο και από τη διεθνή κοινότητα. Η τελευταία φορά που διεξήχθησαν βουλευτικές εκλογές ήταν το 2006, όταν το κίνημα Χαμάς επικράτησε της Φάταχ, ενώ το Παλαιστινιακό Νομοθετικό Συμβούλιο παραμένει ανενεργό από το 2007.
Στο πλαίσιο των επικείμενων διαδικασιών, ο κ. Αμπάς τόνισε την ετοιμότητά του για τη διοργάνωση εκλογών του Εθνικού Παλαιστινιακού Συμβουλίου τον Νοέμβριο, οι οποίες θα καλύψουν τόσο τα παλαιστινιακά εδάφη όσο και τη διασπορά. Η κίνηση αυτή ερμηνεύεται ως απόκριση στις πιέσεις της διεθνούς κοινότητας, η οποία συνδέει την οικονομική στήριξη της Παλαιστινιακής Αρχής με την ανάγκη για δημοκρατικές μεταρρυθμίσεις. Υπενθυμίζεται ότι το 2021, αντίστοιχες προσπάθειες για εκλογές είχαν αναβληθεί επ’ αόριστον λόγω αδυναμίας διεξαγωγής της ψηφοφορίας στην Ανατολική Ιερουσαλήμ.