Ενημέρωση με ένα κλικ

Ιστορική οικειοποίηση από την Τουρκία στο πεδίο της Μάχης του Γρανικού

Η Άγκυρα θέτει υπό «προστασία» την τοποθεσία όπου ο Μέγας Αλέξανδρος συνέτριψε τους Πέρσες το 334 π.Χ.

Τη Δευτέρα 8 Ιουνίου 2026, ο υπουργός Πολιτισμού και Τουρισμού της Τουρκίας, Mehmet Nuri Ersoy, ανακοίνωσε μέσω της πλατφόρμας X την ένταξη της περιοχής όπου διεξήχθη η ιστορική Μάχη του Γρανικού σε καθεστώς προστασίας. Ο Τούρκος υπουργός χαρακτήρισε το πεδίο της μάχης, που βρίσκεται στην περιφέρεια Biga του Çanakkale, ως «σημείο ιστορικού ενδιαφέροντος», επιχειρώντας να συνδέσει τη χώρα του με ένα γεγονός-ορόσημο της παγκόσμιας ιστορίας.

Ωστόσο, η κίνηση αυτή ερμηνεύεται από πολλούς ως μια απόπειρα εθνικής ανακατασκευής και ιδιοποίησης της ιστορίας. Τον Μάιο του 334 π.Χ., όταν ο Μέγας Αλέξανδρος πέτυχε την πρώτη του μεγάλη νίκη απέναντι στους Πέρσες, ανοίγοντας τον δρόμο για την εκστρατεία του στην Ασία, το τουρκικό έθνος δεν υφίστατο, καθώς οι πρόγονοι των Τούρκων ήταν ακόμη νομαδικά φύλα στην κεντρική Ασία και τη Σιβηρία.

Η Μάχη του Γρανικού παραμένει ένα μνημείο της στρατηγικής ιδιοφυΐας του Μεγάλου Αλεξάνδρου. Σε ηλικία μόλις 22 ετών, ο Μακεδόνας στρατηλάτης κατάφερε να νικήσει τις πολλαπλάσιες περσικές δυνάμεις, προκαλώντας τους περίπου 20.000 απώλειες, έναντι μόλις 115 απωλειών από την πλευρά των Ελλήνων. Σε μια κίνηση υψηλού συμβολισμού, ο Αλέξανδρος απέδωσε τιμές στους πεσόντες του και απέστειλε στην Αθήνα 300 εχθρικές πανοπλίες, αφιερώνοντάς τες στη θεά Αθηνά με την περίφημη επιγραφή που υπογράμμιζε τον ελληνικό χαρακτήρα της εκστρατείας.

Get real time updates directly on you device, subscribe now.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει
WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com