Χάρη στη Νικόλ Μινέτι από τον Σέρτζιο Ματαρέλα για την υπόθεση του Σίλβιο Μπερλουσκόνι
Ο Ιταλός πρόεδρος ενέκρινε την απονομή χάριτος στην πρωταγωνίστρια των πάρτι «μπούνγκα-μπούνγκα», επικαλούμενος οικογενειακούς λόγους, παρά τις αντιδράσεις για τη δράση της στη Λατινική Αμερική.
Ο πρόεδρος της Ιταλικής Δημοκρατίας, Σέρτζιο Ματαρέλα, επιβεβαίωσε την απονομή χάριτος στη Νικόλ Μινέτι, μια από τις κεντρικές φιγούρες στην υπόθεση «μπούνγκα-μπούνγκα» που αμαύρωσε τα διαβόητα πάρτι του Σίλβιο Μπερλουσκόνι. Η απόφαση της προεδρίας βασίζεται σε ανθρωπιστικά κριτήρια, καθώς η 41χρονη Μινέτι επικαλέστηκε σοβαρά προβλήματα υγείας του ανηλίκου που έχει υιοθετήσει με τον σύζυγό της.
Η Μινέτι είχε καταδικαστεί πρωτοδίκως σε ποινή φυλάκισης τριών ετών και έντεκα μηνών για υπόθαλψη μαστροπείας και υπεξαίρεση χρημάτων. Παρά την απόφαση για τη χάρη, η υπόθεση παραμένει αμφιλεγόμενη. Η εφημερίδα Il Fatto Quotidiano είχε δημοσιεύσει έρευνα υποστηρίζοντας ότι η Μινέτι δεν έδειξε ποτέ μεταμέλεια, ισχυριζόμενη μάλιστα ότι κατά τη διαμονή της στη Λατινική Αμερική διαχειριζόταν έπαυλη όπου φέρεται να εκπορνεύονταν νεαρές κοπέλες.
Ωστόσο, η προεδρία της Ιταλικής Δημοκρατίας, μέσω επίσημης ανακοίνωσης, γνωστοποίησε ότι μετά από νέα έρευνα της εισαγγελίας του Μιλάνου δεν προέκυψαν στοιχεία που να επιβεβαιώνουν τους εν λόγω ισχυρισμούς, καθιστώντας έτσι την απονομή χάριτος οριστική. Από την πλευρά της, η εφημερίδα Il Fatto Quotidiano άσκησε κριτική στις αρχές, τονίζοντας ότι η εισαγγελία του Μιλάνου παρέλειψε να ζητήσει τη συνδρομή των δικαστικών αρχών της Ουρουγουάης, ώστε να ληφθεί η κατάθεση μάρτυρα-κλειδιού που εργαζόταν στην έπαυλη της Μινέτι.