100 εκατομμύρια δολάρια καταβάλλει το Ohio State University σε 279 θύματα σεξουαλικής κακοποίησης
Εξωδικαστικός συμβιβασμός για τις επιθέσεις του γιατρού Ρίτσαρντ Στράους, ο οποίος έδρασε στο πανεπιστήμιο για δύο δεκαετίες.
Το Ohio State University στις ΗΠΑ προχώρησε σε εξωδικαστική συμφωνία ύψους 100 εκατομμυρίων δολαρίων, προκειμένου να αποζημιώσει σχεδόν 300 πρώην φοιτητές που κατήγγειλαν σεξουαλική κακοποίηση από τον γιατρό του ιδρύματος, Ρίτσαρντ Στράους. Η απόφαση, η οποία επικυρώθηκε την Τετάρτη από τη σύγκλητο του πανεπιστημίου, έρχεται να δώσει ένα τέλος σε πολυετείς δικαστικούς αγώνες.
Η συμφωνία αφορά 279 από τους 280 φοιτητές που συμμετείχαν στη συγκεκριμένη νομική διαδικασία. Ο Ρίτσαρντ Στράους, ο οποίος εργάστηκε στο αθλητικό τμήμα του πανεπιστημίου από το 1978 έως το 1998, αυτοκτόνησε το 2005. Σύμφωνα με επίσημη έκθεση του 2019, ο γιατρός είχε κακοποιήσει σεξουαλικά τουλάχιστον 177 άνδρες, χρησιμοποιώντας ως πρόφαση ιατρικές εξετάσεις, ενώ το πανεπιστημιακό προσωπικό φέρεται να ήταν ενήμερο για τις πράξεις του χωρίς όμως να παρέμβει.
Σε κοινή τους δήλωση, το πανεπιστημιακό ίδρυμα και η νομική εκπροσώπηση των θυμάτων επιβεβαίωσαν την εξέλιξη, σημειώνοντας πως οι λεπτομέρειες των συμφωνιών οριστικοποιούνται σταδιακά. Αξίζει να σημειωθεί ότι τον περασμένο Φεβρουάριο, το ίδρυμα είχε ολοκληρώσει οκτώ ακόμη συμφωνίες, ανεβάζοντας τον συνολικό αριθμό των καταγγελιών στις 304 και το κόστος των αποζημιώσεων σε πάνω από 60 εκατομμύρια δολάρια για εκείνη την περίοδο. Συνολικά, περισσότεροι από 500 πρώην φοιτητές έχουν κινηθεί δικαστικά κατά του πανεπιστημίου, κατηγορώντας το για σκοπίμως επιδειχθείσα αδιαφορία απέναντι στα περιστατικά.