Σθεναρή αντίδραση της Κίνας στις διώξεις των ΗΠΑ κατά του 94χρονου Ραούλ Κάστρο
Το Πεκίνο καταγγέλλει την κατάχρηση του δικαστικού συστήματος ως εργαλείο πίεσης από την Ουάσινγκτον, εν μέσω κλιμάκωσης των διπλωματικών εντάσεων.
Η κινεζική κυβέρνηση εξέφρασε την έντονη αντίθεσή της στην «κατάχρηση των δικαστικών μέσων», μετά την ανακοίνωση των ΗΠΑ την Τετάρτη ότι ασκήθηκαν διώξεις κατά του πρώην προέδρου της Κούβας, Ραούλ Κάστρο. Ο 94χρονος σήμερα Κουβανός ηγέτης κατηγορείται για τον φόνο Αμερικανών πολιτών το 1996, σε μια υπόθεση που, σύμφωνα με τους αναλυτές, χρησιμοποιείται από την Ουάσινγκτον ως μέσο άσκησης πίεσης προς την Αβάνα.
Ο εκπρόσωπος του κινεζικού υπουργείου Εξωτερικών, Γκούο Ζιακούν, δήλωσε χαρακτηριστικά: «Η Κίνα ήταν πάντα σθεναρά αντίθετη στις παράνομες, μονομερείς κυρώσεις που στερούνται βάσης στο διεθνές δίκαιο. Αντιτιθέμεθα στην κατάχρηση των δικαστικών εργαλείων και στις εξωτερικές πιέσεις που ασκούνται στην Κούβα υπό οποιοδήποτε πρόσχημα». Ο ίδιος κάλεσε τις Ηνωμένες Πολιτείες να σταματήσουν να χρησιμοποιούν το δικαστικό σύστημα ως μέσο καταπίεσης και απειλής.
Η υπόθεση αφορά την κατάρριψη δύο πολιτικών αεροσκαφών το 1996 από τη στρατιωτική αεροπορία της Κούβας, περιστατικό που στοίχισε τη ζωή σε τέσσερις ανθρώπους. Την περίοδο εκείνη, ο Ραούλ Κάστρο –αδελφός του εκλιπόντος ηγέτη Φιντέλ Κάστρο– υπηρετούσε ως υπουργός Άμυνας της χώρας.
Παράλληλα, το Πεκίνο πήρε θέση για τις πρόσφατες δηλώσεις του Ντόναλντ Τραμπ περί ενδεχόμενης επικοινωνίας με τον ηγέτη της Ταϊβάν, Λάι Τσινγκ-τε, υπογραμμίζοντας την αντίθεσή του σε οποιαδήποτε επίσημη συναλλαγή μεταξύ ΗΠΑ και Ταϊβάν.
Στο επίκεντρο της διπλωματικής ατζέντας βρίσκεται επίσης η επερχόμενη επίσκεψη του πρωθυπουργού του Πακιστάν, Σεχμπάζ Σαρίφ, στο Πεκίνο (από το Σάββατο έως την Τρίτη). Ο Σαρίφ αναμένεται να συναντηθεί με τον Κινέζο πρόεδρο Σι Τζινπίνγκ και τον πρωθυπουργό Λι Τσιανγκ, με τις συζητήσεις να επικεντρώνονται σε διμερή ζητήματα, αλλά και στον ρόλο του Πακιστάν ως διαμεσολαβητή για την ειρήνη στη Μέση Ανατολή. «Η Κίνα στηρίζει κάθε δίκαιη προσπάθεια για τον τερματισμό του πολέμου και την αποκατάσταση της σταθερότητας», κατέληξε ο Γκούο Ζιακούν.