Ενημέρωση με ένα κλικ

Επιχείρηση NILI: Το κυνήγι του Ισραήλ για την εξόντωση κάθε δράστη της 7ης Οκτωβρίου

Μια μυστική εκστρατεία υψηλής τεχνολογίας που εκτείνεται από τη Γάζα έως τη Βηρυτό και την Τεχεράνη για τον εντοπισμό όσων ενεπλάκησαν στη σφαγή.

Ένα από τα πιο εκτεταμένα ανθρωποκυνηγητά στην ιστορία του ξεκίνησε το Ισραήλ μετά τις φονικές επιθέσεις της Χαμάς στις 7 Οκτωβρίου 2023, οι οποίες στοίχισαν τη ζωή σε περίπου 1.200 ανθρώπους, ενώ οδήγησαν στην απαγωγή 250 ομήρων. Σύμφωνα με αποκαλυπτικό ρεπορτάζ της Wall Street Journal, οι ισραηλινές υπηρεσίες πληροφοριών, Μοσάντ και Σιν Μπετ, συγκρότησαν μια ειδική ομάδα με την ονομασία NILI. Το όνομα αποτελεί εβραϊκό ακρωνύμιο που μεταφράζεται ως «Ο Αιώνιος του Ισραήλ δεν λέει ψέματα» και αποστολή της είναι ο εντοπισμός, η παρακολούθηση και η εξουδετέρωση κάθε προσώπου που συμμετείχε στην επίθεση, ανεξαρτήτως βαθμίδας.

Η στρατηγική βασίζεται σε προηγμένα συστήματα Τεχνητής Νοημοσύνης και τεχνολογία παρακολούθησης. Οι αξιωματικοί αναλύουν υλικό από κάμερες GoPro και κινητά τηλέφωνα των δραστών, υποκλαπείσες επικοινωνίες, δεδομένα από κεραίες κινητής τηλεφωνίας και μαρτυρίες κρατουμένων. Χρησιμοποιώντας λογισμικό αναγνώρισης προσώπου, το Ισραήλ επιβάλλει αυστηρά πρωτόκολλα, απαιτώντας τουλάχιστον δύο επιβεβαιωμένα στοιχεία πριν ένας στόχος χαρακτηριστεί ως προς εξουδετέρωση. Όπως αναφέρει η WSJ, «κανένας συμμετέχων δεν θεωρείται ασήμαντος», γεγονός που αποδείχθηκε από τον εντοπισμό και την εξουδετέρωση, δύο χρόνια αργότερα, ενός άνδρα που συμμετείχε στην παραβίαση του φράχτη της Γάζας οδηγώντας τρακτέρ.

Οι επιχειρήσεις έχουν ξεπεράσει τα σύνορα της Γάζας, φτάνοντας μέχρι τη Βηρυτό και την Τεχεράνη. Κορυφαία στελέχη, όπως ο Σάλεχ αλ-Αρούρι και ο Ισμαήλ Χανίγια, έχουν ήδη εξουδετερωθεί σε στοχευμένα πλήγματα, ενώ ο Μπενιαμίν Νετανιάχου δηλώνει πως το Ισραήλ βρίσκεται «πολύ κοντά στην ολοκλήρωση» του στόχου του. Η επιχείρηση συγκρίνεται συχνά με το κυνήγι των δραστών της σφαγής στους Ολυμπιακούς Αγώνες του Μονάχου το 1972. Ο αρχηγός της Μοσάντ, Νταβίντ Μπαρνέα, υπογράμμισε χαρακτηριστικά: «Θα χρειαστεί χρόνος, όπως συνέβη μετά το Μόναχο. Αλλά τα χέρια μας θα τους φτάσουν, όπου και αν βρίσκονται».

Get real time updates directly on you device, subscribe now.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει
WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com