Επικοινωνία Ερντογάν-Τραμπ για Μέση Ανατολή, ΝΑΤΟ και την επίθεση στο Σαν Ντιέγκο
Στο επίκεντρο της συνομιλίας των δύο ηγετών βρέθηκαν οι διμερείς σχέσεις, η σταθερότητα στη Συρία και στον Λίβανο, καθώς και οι προετοιμασίες για τη σύνοδο του ΝΑΤΟ στην Άγκυρα.
Σε τηλεφωνική επικοινωνία που είχαν ο πρόεδρος της Τουρκίας, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, και ο πρόεδρος των ΗΠΑ, Ντόναλντ Τραμπ, συζητήθηκαν κρίσιμα ζητήματα που αφορούν τη διμερή ατζέντα και τις διεθνείς εξελίξεις. Όπως ανακοίνωσε η τουρκική προεδρία, οι δύο ηγέτες επικεντρώθηκαν στην κατάσταση στη Μέση Ανατολή, τη Συρία και τον Λίβανο, θέτοντας ως προτεραιότητα την εδραίωση της σταθερότητας στην περιοχή.
Ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν χαρακτήρισε θετική την απόφαση για παράταση της εκεχειρίας, τονίζοντας ότι η Τουρκία θα συνεχίσει να υποστηρίζει εποικοδομητικές πρωτοβουλίες για την επίλυση των συγκρούσεων. Αναφορικά με τη Συρία, ο Τούρκος πρόεδρος επισήμανε ότι η σταθερότητα της χώρας αποτελεί κρίσιμο παράγοντα για την ευρύτερη περιφερειακή ασφάλεια, ενώ υπογράμμισε την ανάγκη να αποτραπεί οποιαδήποτε επιδείνωση της κατάστασης στον Λίβανο.
Παράλληλα, οι δύο ηγέτες συζήτησαν για τις προετοιμασίες της συνόδου του ΝΑΤΟ που θα πραγματοποιηθεί στην Άγκυρα, με την τουρκική πλευρά να διαβεβαιώνει ότι καταβάλλεται κάθε προσπάθεια για την επιτυχή έκβασή της. Τέλος, ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν εξέφρασε τα συλλυπητήριά του στον Ντόναλντ Τραμπ για την πρόσφατη επίθεση σε τζαμί στο Σαν Ντιέγκο, καταδικάζοντας τα εγκλήματα μίσους ανεξαρτήτως θρησκευτικής ταυτότητας.