Ο Βολοντίμιρ Ζελένσκι απορρίπτει την πρόταση για κατάπαυση του πυρός στην Ουκρανία
Χαρακτηρίζοντας «μη σοβαρή» την ιδέα για μονοήμερη παύση των εχθροπραξιών, ο Ουκρανός πρόεδρος προειδοποιεί για το ενδεχόμενο επιθέσεων με drones κατά τη διάρκεια της παρέλασης της 9ης Μαΐου στη Μόσχα.
Ο Βολοντίμιρ Ζελένσκι απέρριψε κατηγορηματικά την πρόταση για μονοήμερη κατάπαυση του πυρός στον πόλεμο μεταξύ Ρωσίας και Ουκρανίας, χαρακτηρίζοντάς την «μη σοβαρή» και επισημαίνοντας ότι το Κίεβο δεν έχει λάβει καμία επίσημη ενημέρωση. Η πρόταση, η οποία φέρεται να συζητήθηκε μεταξύ των προέδρων της Ρωσίας και των ΗΠΑ, αφορούσε την 9η Μαΐου, ημέρα κατά την οποία η Ρωσία εορτάζει τη νίκη της Σοβιετικής Ένωσης επί των Ναζί στον Β΄ Παγκόσμιο Πόλεμο.
Παράλληλα, οι εορτασμοί του 2026 για την Ημέρα της Νίκης αναμένονται υποβαθμισμένοι. Για πρώτη φορά έπειτα από είκοσι χρόνια, το Κρεμλίνο ανακοίνωσε ότι δεν θα συμμετάσχουν άρματα μάχης ή πυραυλικά συστήματα στην καθιερωμένη παρέλαση στη Μόσχα, κίνηση που υποδηλώνει μια προσπάθεια διαχείρισης των εντυπώσεων εν μέσω της συνεχιζόμενης σύρραξης.
Ο Βολοντίμιρ Ζελένσκι, μιλώντας σε ηγέτες κατά τη σύνοδο της Ευρωπαϊκής Πολιτικής Κοινότητας στο Ερεβάν, άφησε σαφώς εννοηθεί ότι η ουκρανική πλευρά ενδέχεται να στοχεύσει την εκδήλωση. «Η Ρωσία ανακοίνωσε παρέλαση στη Μόσχα χωρίς στρατιωτικό εξοπλισμό επειδή δεν μπορούν να τον αντέξουν και φοβούνται ότι ουκρανικά drones μπορεί να πετάξουν πάνω από την Κόκκινη Πλατεία», δήλωσε χαρακτηριστικά. Πρόσθεσε δε ότι η απόφαση αυτή αποκαλύπτει την τρέχουσα αδυναμία του ρωσικού μηχανισμού, τέσσερα χρόνια μετά την έναρξη της εισβολής στην Ουκρανία.