Ο Λίβανος καταγγέλλει το Ισραήλ για έγκλημα πολέμου μετά τον θάνατο δημοσιογράφου
Σφοδρές αντιδράσεις από τη Λιβανική ηγεσία για τη στοχοποίηση της Αμάλ Χαλίλ στον νότιο Λίβανο και την παρεμπόδιση των διασωστικών συνεργείων.
Ηγέτες του Λιβάνου κατήγγειλαν επίσημα το Ισραήλ για διάπραξη εγκλήματος πολέμου, μετά τον θάνατο της δημοσιογράφου Αμάλ Χαλίλ σε ισραηλινή αεροπορική επιδρομή στο νότιο τμήμα της χώρας. Η 42χρονη δημοσιογράφος της εφημερίδας Al Akhbar έχασε τη ζωή της την Τετάρτη 22/4, ενώ η συνάδελφός της, η ανεξάρτητη δημοσιογράφος Ζεϊνάμπ Φαράζ, τραυματίστηκε κατά το ίδιο πλήγμα σε περιοχή όπου η παρουσία των ισραηλινών δυνάμεων είναι έντονη.
Ο πρόεδρος του Λιβάνου Ζοζέφ Αούν έκανε λόγο για σκόπιμη στοχοποίηση λειτουργών του Τύπου με σκοπό τη συγκάλυψη εγκλημάτων. Την ίδια θέση υιοθέτησε και ο πρωθυπουργός της χώρας Ναουάφ Σαλάμ, δηλώνοντας ότι ο αποκλεισμός των ομάδων διάσωσης αποτελεί έγκλημα πολέμου, ενώ προανήγγειλε προσφυγή σε διεθνείς οργανισμούς. Σύμφωνα με το Εθνικό Πρακτορείο Ειδήσεων του Λιβάνου (ANI), οι δημοσιογράφοι είχαν αναζητήσει καταφύγιο σε οικία στο χωριό αλ Τίρι, αφού προηγήθηκε πλήγμα σε διερχόμενο όχημα που επέβαιναν ο δήμαρχος της κοντινής πόλης Μπιντ Τζμπέιλ και ένας ακόμα άνδρας, οι οποίοι επίσης σκοτώθηκαν.
Η κατάσταση περιπλάκηκε περαιτέρω όταν ισραηλινά πυρά στοχοθέτησαν ασθενοφόρο που έφερε το σύμβολο του Ερυθρού Σταυρού, καθυστερώντας για ώρες την επιχείρηση απεγκλωβισμού με τη μεσολάβηση των κυανόκρανων. Από την πλευρά του, ο ισραηλινός στρατός υποστήριξε πως τα οχήματα μετέφεραν «τρομοκράτες» και ότι το περιστατικό βρίσκεται υπό εξέταση, διαψεύδοντας ότι εμπόδισε εσκεμμένα τη διάσωση. Η απώλεια της Αμάλ Χαλίλ προκαλεί συγκίνηση στη διεθνή κοινότητα, καθώς πρόκειται για το δεύτερο πολύνεκρο περιστατικό κατά δημοσιογράφων μέσα σε λιγότερο από έναν μήνα στον νότιο Λίβανο.