Ενημέρωση με ένα κλικ

Νταϊάνα: 27 χρόνια από τον θάνατο της αγαπημένης Πριγκίπισσας

Μόλις στα 36 της χρόνια έπαψε η αγαπημένη Πριγκίπισσα όλων «Νταϊάνα», να βρίσκεται ανάμεσα μας, όμως το αποτύπωμά της παραμένει ζωντανό μέχρι και σήμερα, καθώς το χαμόγελο της και ο χαρακτήρας έχουνε μείνει ανεξίτηλα στην μνήμη μας.

Ο ξαφνικός της θάνατος συγκλόνισε τότε όλο τον πλανήτη, προκαλώντας βαρύ πένθος τόσο στην Αγγλία όσο και σε ολόκληρο τον κόσμο, είναι από αυτές τις ελάχιστες φορές που η ανθρωπότητα θρηνούσε σαν να είχε χάσει τον πιο δικό της άνθρωπο.

Νέα στοιχεία για την περιβόητη συνέντευξη της πριγκίπισσας Νταϊάνα στο BBC | Fortunegreece.com
Νταϊάνα, η Πριγκίπισσα του Λαού: Η ζωή, ο γάμος με τον πρίγκιπα Κάρολο και ο θάνατος της - Βιογραφία - Σαν Σήμερα .gr

Το βράδυ της 30ης Αυγούστου 1997, η Νταιάνα και ο αγαπημένος της Ντόντι Αλ Φαγιέτ, είχαν δειπνήσει σε μία ιδιωτική αίθουσα του ξενοδοχείου Ritz όπου παρόντες ήταν μόνο οι σωματοφύλακες τους.

Λίγο μετά τα μεσάνυχτα της 31ης Αυγούστου του 1997, η πιο αγαπητή «γαλαζοαίματη» στον κόσμο αλλά και «μαύρο πρόβατο» για το Μπάκιγχαμ φεύγει από το ξενοδοχείο, μαζί με τον Ντόντι Αλ Φαγιέτ, τον Γάλλο σοφέρ Ανρί Πολ και ένα από τους σωματοφύλακες της πριγκίπισσας τον Τρέβορ Ρις-Τζόουνς με κατεύθυνση το διαμέρισμα του τελευταίου συντρόφου της Ντόντι Αλ Φαγιέτ στη γαλλική πρωτεύουσα.

26 χρόνια χωρίς την πριγκίπισσα Νταϊάνα: Οι θεωρίες συνωμοσίας
γιατρού στις φήμες για

Βγήκαν από την πίσω πόρτα του ξενοδοχείου, καθώς θέλησαν να το «σκάσουν» για να αποφύγουν τους πάνω από 30 φωτογράφους που περίμεναν μπροστά από το ξενοδοχείο επί της οδού 15 Place Vendôme και επιβιβάστηκαν σε μία μαύρη Μερσεντές που οδηγούσε ο Γάλλος επαγγελματίας σοφέρ Ανρί Πολ.

Καθώς έφυγαν από το ξενοδοχείο οι παπαράτσι τους αντιλήφθηκαν, παρά τα μέτρα προστασίας που είχαν ληφθεί, συμπεριλαμβανομένης της χρήσης ενός οχήματος «αντιπερισπασμού», το οποίο έφυγε από την είσοδο του ξενοδοχείου.

Κάμερες ασφαλείας του ασανσέρ κατέγραψαν τις τελευταίες στιγμές τους, λίγο πριν να επιβιβαστούν στη μαύρη Mercedes-Benz S28, με την οποία έμελλε να κάνουν τη μοιραία διαδρομή.

Οι παπαράτσι άρχισαν να ακολουθούν το ζευγάρι πάνω σε μηχανές μεγάλου κυβισμού.

Το πολυτελές αυτοκίνητο ξεκίνησε την πορεία του και μία πραγματική καταδίωξη διαδραματίστηκε στους δρόμους του Παρισιού, με το αυτοκίνητο να τρέχει με μεγάλη ταχύτητα στην προσπάθειά τους να ξεφύγουν από τους φωτογράφους. 

Λίγη ώρα αργότερα η λιμουζίνα Mercedes S-280, περικυκλωμένη από κάμερες και δημοσιογράφους να αναβοσβήνουν τα φλας τους, αναπτύσσει ακόμα μεγαλύτερη ταχύτητα και μπαίνει στο τούνελ της Ποντ ντ’ Αλμά απ’ όπου δεν βγήκε ποτέ.

Νέες αποκαλύψεις για το δυστύχημα της πριγκίπισσας Νταϊάνα | AlphaNews.Live

Λίγα δευτερόλεπτα μόλις μετά την είσοδό τους στο τούνελ, ακούστηκε ένας εκκωφαντικός ήχος, καθώς ο οδηγός έχασε τον έλεγχο και το αυτοκίνητο προσέκρουσε με δύναμη στην 13η τσιμεντένια κολώνα στήριξης της οροφής.

Από την σφοδρή σύγκρουση σκοτώθηκαν ακαριαία ο οδηγός Ανρί Πολ, αλλά και ο σύντροφος της Νταϊάνας Ντόντι Αλ Φαγιέτ.

Η Νταϊάνα τραυματίζεται σοβαρά αλλά διατηρεί για λίγη ώρα τις αισθήσεις της, μουρμουρίζοντας διαρκώς στους αστυνομικούς που σπεύδουν στο σημείο:

 «Θεέ μου. Αφήστε με ήσυχη».

Αυτές ήταν σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία οι τελευταίες της λέξεις πριν μεταφερθεί στο νοσοκομείο Pitié-Salpêtrière της γαλλικής πρωτεύουσας όπου, παρά τις επίμονες προσπάθειες των γιατρών για να την κρατήσουν στη ζωή, η τότε, πριγκίπισσα της Ουαλίας υπέκυψε στα τραύματά της από το αυτοκινητικό δυστύχημα που είχε σημειωθεί λίγο μετά τα μεσάνυχτα στην υπόγεια γέφυρα Pont de l’Alma του Παρισιού και πέθανε στις 4 τα ξημερώματα μόλις στα 36 της χρόνια.

Ο σωματοφύλακας Τρέβορ Ρις-Τζόουνς ήταν ο μοναδικός επιζών από το τραγικό δυστύχημα στο τούνελ του Παρισιού και ο μόνος που λέγεται ότι φορούσε ζώνη.

Η Νταϊάνα είχε χωρίσει από τον Κάρολο και πλέον χαμογελούσε ξανά στο πλευρό του περιζήτητου εργένη Ντόντι Αλ Φαγιέτ.

Πριγκίπισσα Νταϊάνα: Είκοσι χρόνια μετά το θάνατό της... «εκδικείται» τον Κάρολο! - Newsbomb

Είχε προηγηθεί και η διασημότερη ατάκα της συνέντευξής της «σε αυτόν το γάμο, ήμασταν τρεις» στον Βρετανό δημοσιογράφο Μάρτιν Μπασίρ που μεταδόθηκε από το BBC «καρφώνοντας» τη μετέπειτα σύζυγο του Καρόλου, Καμίλα. 

Η είδηση του θανάτου της διαδόθηκε γρήγορα, σοκάροντας ολόκληρο τον κόσμο. Το παλάτι ενημερώθηκε για το τραγικό δυστύχημα της Πριγκίπισσας Νταϊάνα, ωστόσο, η στάση δεν ήταν η αναμενόμενη.

Η βασίλισσα Ελισάβετ, μαζί με τους δύο γιους της Νταϊάνα, Γουίλιαμ και Χάρι, εκείνες της μέρες βρισκόταν στο κάστρο του Μπαλμόραλ, ιδιωτική κατοικία της βασιλικής οικογένειας στην Σκωτία. Μαθαίνοντας τα τραγικά νέα, η Ελισάβετ δεν έσπευσε να επιστρέψει στο Λονδίνο, παρά προτίμησε να μείνει στη Σκωτία τις επόμενες μέρες.

Σε μία προσπάθεια να εξασφαλιστεί η ιδιωτικότητα των δύο παιδιών της Νταϊάνα, Γουίλιαμ και Χάρι, το Μπάκινγχαμ αποφάσισε να μην προβεί σε καμία επίσημη δήλωση.

Ο λαός που είχε λατρέψει την Νταϊάνα δεν είδε με καθόλου καλό μάτι την… σιωπή της Ελισάβετ. Ούτε κατανόησε τις όποιες προθέσεις της, ακόμα κι αν ήταν καλοπροαίρετες αφού όπως μαθεύτηκε αργότερα, η Ελισάβετ ήθελε να προστατεύσει τα δύο της εγγόνια μετά την τραυματική απώλεια της μητέρας τους.

Η… σιωπή της Βασίλισσας δεν ήταν το μοναδικό στοιχείο που οδήγησε σε έντονη κριτική εναντίον της. Το παλάτι αρνήθηκε στην αρχή να υψώσει μεσίστια σημαία για την απώλεια της πριγκίπισσας κι αυτό δεν άρεσε καθόλου στον βρετανικό λαό.

Το γεγονός ξεσήκωσε θύελλα αντιδράσεων στη Μεγάλη Βρετανία, σε ένα βαθιά θλιμμένο έθνος που συμπεριφέρθηκε τις επόμενες ημέρες σαν να είχε μόλις χάσει έναν γονιό, έναν συγγενή, έναν φίλο.

Μεσολάβησαν διάφοροι προβληματισμοί και κολλήματα λόγω του πρωτοκόλλου και χρειάστηκαν τελικά 5 ολόκληρες ημέρες, για να συμφωνήσουν στο παλάτι να υψωθεί η μεσίστια σημαία και να γλιτώσουν την κατακραυγή.

Ο θάνατός της πριγκίπισσας του λαού προκάλεσε ένα πρωτοφανές ξέσπασμα δημόσιας θλίψης στο Ηνωμένο Βασίλειο αλλά και σε ολόκληρο τον κόσμο. Μην μπορώντας να κάνει αλλιώς, η βασιλική οικογένεια αποφάσισε να τιμήσει την Νταϊάνα με μια βασιλική κηδεία. 

Η κηδεία της έγινε στο Λονδίνο, πέντε ημέρες μετά το θάνατό της. Εκατομμύρια άνθρωποι ακολούθησαν την στη διαδρομή από το σπίτι της στο Λονδίνο στο παλάτι του Κένσινγκτον μέχρι το Αβαείο του Γουέστμινστερ, όπου έγινε η κηδεία.

Την κηδεία παρακολούθησαν τηλεοπτικά περίπου 2,5 δισεκατομμύρια άνθρωποι.

Η εικόνα του Γουίλιαμ και Χάρι, που τότε ήταν 15 και 12 ετών, αντίστοιχα, να ακολουθούν πεζή το φέρετρό της, διασχίζοντας το κεντρικό Λονδίνο – καθόρισε τη ζωή τους.

Μια από τις πιο χαρακτηριστικές στιγμές, ήταν όταν η Βασίλισσα Ελισάβετ υποκλίθηκε στο φέρετρο της Νταϊάνα.

Η κίνηση αυτή «έσπασε» το πρωτόκολλο, αφού δεν το είχε κάνει ποτέ πριν, αλλά ούτε και μετά στη θητεία της ως βασίλισσα.

Ήταν αυτή ακριβώς η υπόκλιση που κατεύνασε την οργή του πλήθους κατά της βασιλικής οικογένειας και έσωσε τη δημοφιλία της Ελισάβετ.

Η Νταϊάνα είναι θαμμένη σε ένα μικρό νησί που περιβάλλεται από μια λίμνη στο Althorp, το προγονικό κτήμα της οικογένειάς της στο Northamptonshire της Αγγλίας.

Διαβάστε εδώ περισσότερα άρθρα

Get real time updates directly on you device, subscribe now.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει