Ενημέρωση με ένα κλικ

Νίκη της αριστεράς στη Γαλλία με ανατροπή όλων των δημοσκοπίσεων

Τις τελευταίες εβδομάδες οι δημοσκοπήσεις  εμφάνιζαν το κόμμα  της Μαρίν Λε Πεν σίγουρα πρώτο, πιθανολογώντας ακόμη και απόλυτη πλειοψηφία εδρών, τελικά η ακροδεξιά ήρθε τρίτη, με νίκη της αριστεράς στη Γαλλία.

Ο νικητής των Γαλλικών εκλογών είναι το αριστερό Νέο Λαϊκό Μέτωπο που παίρνει από 172 ως 192 έδρες, στη δεύτερη θέση η παράταξη του Εμανουέλ Mακρόν η οποία παίρνει  από 150 ως 170 έδρες ενώ το κόμμα της Μαρίν Λε Πεν έρχεται τρίτο ενώ εκτιμάται να πάρει μεταξύ των  132 ως 152 εδρών. Στην τέταρτη θέση έρχεται το κόμμα των Ρεπουμπλικάνων από 57 ως 67 έδρες.

Αυτό συνεπάγεται ότι κανένα κόμμα δεν εξασφάλισε τις απαιτούμενες 289 από τις 577 έδρες για απόλυτη πλειοψηφία.

Στη νέα Εθνοσυνέλευση θα υπάρχουν τρεις κυρίαρχες πολιτικές δυνάμεις. Για τη συγκρότηση απόλυτης πλειοψηφίας, θα απαιτηθεί συνεργασία μεταξύ δύο τουλάχιστον εξ αυτών.

Ο διορισμός νέου πρωθυπουργού στη Γαλλία είναι προνόμιο του προέδρου, αν και η Εθνοσυνέλευση μπορεί να τον ανατρέψει με πρόταση μομφής που θα συγκεντρώσει απόλυτη πλειοψηφία.

Ο Εμανουέλ Μακρόν πρέπει να παραδεχθεί την ήττα του στις βουλευτικές εκλογές και να επιτρέψει στο Νέο Λαϊκό Μέτωπο να σχηματίσει κυβέρνηση, δήλωσε ο επικεφαλής της Ανυπότακτης Γαλλίας, Ζαν-Λυκ Μελανσόν. Ο Μελανσόν τόνισε πως ο πρωθυπουργός πρέπει να αποχωρήσει και η αριστερή συμμαχία να αναλάβει τη διακυβέρνηση της χώρας.

Να σημειωθεί πως αποκλείεται η πιθανότητα νέων εκλογών, αφού βάσει νόμου δεν μπορούν να στηθούν νέες κάλπες πριν παρέλθει ένας χρόνος, πράγμα που σημαίνει ότι στα τρία χρόνια που απομένουν μέχρι τη λήξη της θητείας του ο Μακρόν θα πρέπει να πορευτεί με ό,τι έχει.

Για την ιστορία, η προσέλευση των Γάλλων στις κάλπες άγγιξε το 67%.

Ενδεικτικό του κλίματος ανακούφισης που επικράτησε μετά το αποτέλεσμα των γαλλικών εκλογών είναι το αυριανό πρωτοσέλιδο της εφημερίδας Liberation.

«Ουφ» γράφει η γαλλική εφημερίδα που σημειώνει ότι η Αριστερά έκανε μία τεράστια έκπληξη, καθώς ήρθε πρώτη στις βουλευτικές εκλογές.

Διαβάστε εδώ περισσότερα άρθρα

Get real time updates directly on you device, subscribe now.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει