Ενημέρωση με ένα κλικ

ΒΙΝΤΕΟ – Κόσοβο: Προς εκτόνωση η ένταση – Αναβάλλεται η εφαρμογή των νέων κανόνων

Η ένταση στο βόρειο Κόσοβο βαίνει προς εκτόνωση μετά την απόφαση της κυβέρνησης του Κοσόβου να αναστείλει για έναν μήνα την εφαρμογή της απόφασης αντικατάστασης των σερβικών πινακίδων κυκλοφορίας.

Η Πρίστινα προχώρησε στην απόφαση αυτή έπειτα από παρέμβαση των ΗΠΑ, που ζήτησαν να ανακληθεί προσωρινά το μέτρο για να αποφευχθεί κλιμάκωση της έντασης.

Παρεμβάσεις στην Πρίστινα έγιναν επίσης και από την ΕΕ με το ίδιο αίτημα.

Όπως ανακοινώθηκε από την κυβέρνηση του Κοσόβου, η απόφαση για τις πινακίδες κυκλοφορίας δεν αποσύρεται, αλλά θα αρχίσει να εφαρμόζεται από την 1η Σεπτεμβρίου, όχι από σήμερα 1η Αυγούστου όπως είχε αναγγελθεί.
Ικανοποιημένος από την εξέλιξη δήλωσε ο Ύπατος Εκπρόσωπος της ΕΕ Ζοζέπ Μπορέλ

Ικανοποιημένος από την εξέλιξη αυτή, δήλωσε ο Ύπατος Εκπρόσωπος της ΕΕ Ζοζέπ Μπορέλ προσθέτοντας ότι τα “ανοικτά ζητήματα” πρέπει να αντιμετωπιστούν μέσω του “διαλόγου που διευκολύνεται από την ΕΕ” . Τόνισε επίσης πως η έμφαση θα πρέπει να δοθεί στην “συνολική εξομάλυνση των σχέσεων μεταξύ του Κοσόβου και της Σερβίας”, στοιχείο απαραίτητο για “τις ενταξιακές τους πορείες”.

“Στο τέλος η Σερβία θα νικήσει”, ανέφερε ο πρόεδρος της χώρας, Αλεξάνταρ Βούτσιτς

Ο πρόεδρος της Σερβίας Αλεξάνταρ Βούτσιτς μετά από σύσκεψη που είχε χθες τα μεσάνυχτα με την ηγεσία των ενόπλων δυνάμεων δήλωσε ικανοποιημένος που επικράτησε η λογική.

«Εργαζόμαστε για να ηρεμήσουν τα πράγματα, αυτό είναι το σημαντικότερο για μας και όσο κι αν είναι δύσκολο δεν παραδινόμαστε και στο τέλος η Σερβία θα νικήσει» ανέφερε σε δήλωση του ο κ. Βούτσιτς.

Η κυβέρνηση του Άλμπιν Κούρτι είχε δώσει διορία ένα μήνα στους Σέρβους του Κοσόβου να αντικαταστήσουν τις σερβικές πινακίδες κυκλοφορίας των οχημάτων τους με πινακίδες που θα εκδίδονται από τις αρχές του Κοσόβου. Επίσης, είχε αποφασιστεί να μην γίνονται αποδεκτά από σήμερα τα σερβικά δελτία ταυτότητας στις συνοριακές διαβάσεις και στους κατόχους τους θα παρέχονταν προσωρινό έγγραφο για την είσοδο στο Κόσοβο με διάρκεια παραμονής 90 ημερών.

Διαδηλώσεις, οδοφράγματα και ισχυρές αστυνομικές δυνάμεις

Στο βόρειο Κόσοβο στήθηκαν οδοφράγματα σε οδικές αρτηρίες που οδηγούν προς τα διοικητικά σύνορα με την Σερβία. Ισχυρές αστυνομικές δυνάμεις αναπτύχθηκαν στο βόρειο Κόσοβο, ενώ τέθηκαν σε ετοιμότητα οι δυνάμεις της στρατιωτικής δύναμης του NATO (KFOR). Όπως ανακοινώθηκε από την αστυνομία του Κοσόβου, χθες βράδυ, ακούγονταν πυροβολισμοί στο βόρειο Κόσοβο, κάποια βλήματα έπεσαν κοντά σε σημεία που βρίσκονταν αστυνομικές δυνάμεις — χωρίς ωστόσο να τραυματιστεί κάποιος αστυνομικός.

Πληροφορίες σε ιστότοπους κοινωνικής δικτύωσης έκαναν λόγο για είσοδο του σερβικού στρατού στο Κόσοβο και για ανταλλαγή πυρών με Κοσοβάρους αστυνομικούς.

Την πληροφορία διέψευσε πάντως το σερβικό υπουργείο Άμυνας με ανακοίνωση στην οποία ανέφερε: «Προς το παρόν, ο σερβικός στρατός δεν έχει περάσει τη διοικητική γραμμή και δεν έχει εισέλθει (…) στο έδαφος του Κοσόβου».

Υπέρ των Σέρβων και κατά του μεσολαβητικού ρόλου της Δύσης τάχθηκε η Μόσχα

Θέση στις εξελίξεις των τελευταίων ωρών στο Κόσσοβο έλαβε και η Ρωσία, με την εκπρόσωπο του υπουργείου Εξωτερικών της χώρας, Μαρία Ζαχάροβα, να αποκαλέι αποτυχημένη τη μεσολαβητική πρωτοβουλία της ΕΕ, στο Κοσσυφοπέδιο.

Σε ανακοίνωσή της, κάλεσε επίσης την Πρίστινα, τις ΗΠΑ και την ΕΕ “να σταματήσουν τις προκλήσεις και να σεβαστούν τα δικαιώματα των Σέρβων στην περιοχή”.

“Οι ηγέτες του Κοσσυφοπεδίου γνωρίζουν ότι οι Σέρβοι δεν θα μείνουν αμέτοχοι όταν πρόκειται για ευθεία επίθεση στις ελευθερίες τους και σκόπιμα προχωρούν στην όξυνση, προκειμένου να θέσουν σε εφαρμογή σενάριο βίας”, επισημαίνεται μεταξύ άλλων στην ανακοίνωση.

Η ανακοίνωση του ρωσικού Υπουργείου Εξωτερικών:

«Οι ηγέτες των Αλβανών του Κοσόβου γνωρίζουν ότι οι Σέρβοι δεν θα παραμείνουν αδιάφοροι όταν απειλούνται άμεσα οι ελευθερίες τους και σκόπιμα κλιμακώνουν την κατάσταση για να πυροδοτήσουν στρατιωτικό σενάριο. Φυσικά, στόχος των αιχμηρών επιθέσεων είναι και το Βελιγράδι, το οποίο η Δύση θέλει να εξουθενώσει περαιτέρω χρησιμοποιώντας αλβανικά χέρια».

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Get real time updates directly on you device, subscribe now.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει