Ενημέρωση με ένα κλικ

Από την τεχνητή νοημοσύνη στη super τεχνητή νοημοσύνη

Ένας νέος όρος κάνει ολοένα και περισσότερο την εμφάνιση του και θα αποτελέσει το σημείο καμπής των επερχόμενων τεχνολογικών εξελίξεων. Πρόκειται για την super artificial intelligence, που αποτελεί το επόμενο βήμα της Τεχνητής Νοημοσύνης (Artificial Intelligence-AI) η οποία μετασχηματίζει ήδη τον τρόπο ζωής που γνωρίζαμε μέχρι σήμερα, καθώς επηρεάζει κάθε τομέα της καθημερινότητας (οικονομία, ψυχαγωγία, επικοινωνία κλπ).

Όπως ανέφερε ο Αναστάσιος Σπανίδης, ιδρυτής και διευθύνων σύμβουλος της Generation Y, από το βήμα της τεχνολογικής έκθεσης «Beyond 4.0», η super artificial intelligence, με απλά λόγια, είναι το σημείο εκείνο όπου η τεχνητή νοημοσύνη που εφαρμόζεται σε μια μηχανή (πχ ένα ρομπότ) θα γίνει πιο έξυπνη, πιο γρήγορη από τον άνθρωπο και θα αποκτήσει την δική του συνειδητότητα πώς πρέπει να κάνει κάτι που του έχει ανατεθεί. Η μηχανή με την βοήθεια του machine learning που θα την τροφοδοτεί με δεδομένα θα καταλαβαίνει από μόνη της πώς θα αυτοβελτιώνεται, χωρίς την βοήθεια του ανθρώπου.

Η αγορά της τεχνητής νοημοσύνης σήμερα εκτιμάται στα 60 δισ. ευρώ διεθνώς με τις εκτιμήσεις να ανεβάζουν την αξία της σε 310 δισ. ευρώ την επόμενη πενταετία. Σήμερα η Τεχνητή Νοημοσύνη όπως ανέφερε ο κ.Σπανίδης επικεντρώνεται στους όρους weak και strong που επιτρέπουν κυρίως την αυτοματοποίηση εργασιών από μηχανές.

Όπως είπε ο κ. Σπανίδης όλοι οι κλάδοι της οικονομίας και γενικότερα οι επιστήμες όπως η ιατρική όπου για παράδειγμα με την βοήθεια AI γίνεται πρόωρη πρόγνωση ασθενειών κλπ, επηρεάζονται από την τεχνητή νοημοσύνη. Το ζητούμενο είναι να διασφαλίσουμε να μην δημιουργηθούν κοινωνικοί αποκλεισμοί από την διάχυση των ωφελειών της Τεχνητής Νοημοσύνης. Με δεδομένο τα μεγάλα οφέλη από την τεχνητή νοημοσύνη, αναγνωρίζοντας του κινδύνους, θα πρέπει να σηκώσουμε ψηλά στο δημόσιο διάλογο διλήμματα, να επιλυθούν ώστε να αξιοποιήσουμε στο έπακρο τις δυνατότητες των νέων τεχνολογιών είπε. Διότι στο τέλος της ημέρας εμείς παίρνουμε τις αποφάσεις και όχι η Τεχνητή Νοημοσύνη.

Get real time updates directly on you device, subscribe now.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει