Πάνω από 34.000 Πολωνές ζήτησαν να κάνουν άμβλωση παράνομα ή εκτός χώρας
Τουλάχιστον 34.000 γυναίκες στην Πολωνία έγινε γνωστό ότι έχουν ζητήσει αμβλώσεις παράνομα ή στο εξωτερικό από τότε που η χώρα εισήγαγε σχεδόν πλήρη απαγόρευση των εκτρώσεων πριν από ένα χρόνο.
Σύμφωνα με την Abortion Without Borders (AWB), μια οργάνωση που βοηθά τις γυναίκες να έχουν πρόσβαση σε ασφαλείς υπηρεσίες αμβλώσεων, περισσότερες από 1.000 Πολωνές έχουν ζητήσει αμβλώσεις δεύτερου τριμήνου σε ξένες κλινικές από τότε που η χώρα ψήφισε τους νέους νόμους, οι οποίοι είχαν προκαλέσει μεγάλες αντιδράσεις.
Η AWB είπε ότι τα στοιχεία της είναι πιθανό να είναι απλώς ένα μικρό ποσοστό του πραγματικού αριθμού των Πολωνών που αναζητούν αμβλώσεις τον περασμένο χρόνο. Οι ΜΚΟ έχουν υπολογίσει ότι 80 έως 200.000 γυναίκες ετησίως αναζήτησαν παράνομες αμβλώσεις σύμφωνα με τους παλιούς νόμους περί αμβλώσεων της Πολωνίας, οι οποίοι εξακολουθούσαν να περιορίζουν αυστηρά τις προϋποθέσεις υπό τις οποίες οι γυναίκες μπορούσαν να ζητήσουν τερματισμό της κύησης.
Στις 22 Οκτωβρίου του περασμένου έτους, το συνταγματικό δικαστήριο της Πολωνίας έκρινε ότι οι αμβλώσεις σε περιπτώσεις προβλημάτων του εμβρύου ήταν αντισυνταγματικές και ότι οι τερματισμοί θα επιτρέπονταν μόνο σε περιπτώσεις βιασμού, αιμομιξίας ή εάν η υγεία της μητέρας κινδύνευε, που αποτελούν μόνο περίπου το 2%. Ο νόμος τέθηκε σε ισχύ τον Ιανουάριο του 2021.
Τον περασμένο χρόνο, τουλάχιστον 460 Πολωνές που ήθελαν να κάνουν άμβλωση κατά το δεύτερο τρίμηνο της κύησης ταξίδεψαν στην Αγγλία, σύμφωνα με το AWB, όπου οι τερματισμοί μπορούν να πραγματοποιηθούν έως και 24 εβδομάδες και πέρα από αυτό σε εξαιρετικές περιπτώσεις. Η φιλανθρωπική οργάνωση λέει ότι έχει βοηθήσει γυναίκες να ταξιδέψουν από την Πολωνία στο Βέλγιο, τη Γερμανία, την Ισπανία και την Τσεχική Δημοκρατία για να έχουν πρόσβαση σε νόμιμες εκτρώσεις.
Από αυτούς που ζήτησαν τις υπηρεσίες της στους 12 μήνες από την ανακοίνωση της νομοθεσίας, η AWB λέει ότι τουλάχιστον 18.000 γυναίκες βοηθήθηκαν από τη θυγατρική της ομάδα Women Help Women, μια οργάνωση που διευκολύνει την ταχυδρομική πρόσβαση σε χάπια έκτρωσης.
Τα στοιχεία δημοσιεύθηκαν την ίδια εβδομάδα με έκθεση του Παρατηρητηρίου Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, συμπεριλαμβανομένων στοιχείων από 14 άλλες οργανώσεις, συμπεριλαμβανομένης της Διεθνούς Αμνηστίας και της Διεθνούς Ομοσπονδίας Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, ανέφερε ότι οι γυναίκες και τα κορίτσια στην Πολωνία αντιμετωπίζουν «ανυπολόγιστη ζημιά» λόγω της νέας νομοθεσίας.
naftemporiki.gr με πληροφορίες από τον Guardian