Ενημέρωση με ένα κλικ

Oι ΗΠΑ ανακοίνωσαν ότι σκότωσαν ανώτερο ηγέτη της αλ Κάιντα στη Συρία

Ο αμερικανικός στρατός σκότωσε ανώτερο στέλεχος της αλ Κάιντα, τον Αμπντούλ Χαμίντ αλ-Ματάρ, σε επίθεση με μη επανδρωμένο αεροσκάφος στη Συρία χθες, σύμφωνα με τον διοικητή Τζον Ρίγκσμπι.

«Η εξόντωση αυτού του ανώτερου ηγέτη της Αλ Κάιντα θα διαταράξει την ικανότητα της τρομοκρατικής οργάνωσης να σχεδιάζει περαιτέρω και να εξαπολύσει επιθέσεις σε όλο τον κόσμο απειλώντας Αμερικανούς υπηκόους, τους εταίρους μας και αθώους αμάχους», είπε ο εκπρόσωπος της κεντρικής διοίκησης του αμερικανικού στρατού, ο διοικητής Τζον Ρίγκσμπι.

Η επιδρομή έρχεται δύο ημέρες μετά από επίθεση εναντίον αμερικανικού στρατιωτικού φυλακίου στη νότια Συρία για την οποία όμως Αμερικανοί αξιωματούχοι δήλωσαν στο Reuters ότι είναι νωρίς για να μάθουμε ποιός ευθύνεται γι αυτήν. Ο εκπρόσωπος της Centcom δεν διευκρίνισε αν η αμερικανική επιδρομή έγινε ως αντίποινα.

Το φυλάκιο βρίσκεται σε στρατηγική περιοχή κοντά σε συνοριακό πέρασμα της Συρίας με το Ιράκ και την Ιορδανία.

Είχε δημιουργηθεί όταν οι μαχητές του Ισλαμικού κράτους έλεγχαν την ανατολική Συρία, στα σύνορα με το Ιράκ, αλλά εκδιώχθηκαν και από τότε θεωρείται ως μέρος της ευρύτερης στρατηγικής των ΗΠΑ για τον περιορισμό της στρατιωτικής εμβέλειας του Ιράν στην περιοχή.

Η συγκεκριμένη θέση είναι η μόνη με σημαντική στρατιωτική παρουσία των ΗΠΑ στη Συρία εκτός του βορρά που ελέγχεται από τους Κούρδους.

Get real time updates directly on you device, subscribe now.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει