Ενημέρωση με ένα κλικ

ΠΟΥ: Συνιστά πρόσθετη δόση εμβολίου για τους ανοσοκατεσταλμένους

Επιτροπή ειδικών του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας συνέστησε την Τρίτη να δίνεται μια πρόσθετη δόση εμβολίου κατά της COVID-19 στα άτομα που είναι «μέτρια ή σοβαρά ανοσοκατεσταλμένα», για όλα τα εγκεκριμένα από τον ΠΟΥ εμβόλια.

Οι ειδικοί του ΠΟΥ επεσήμαναν ότι δεν πρόκειται να συστήσουν τη χορήγηση μιας τρίτης δόσης για τον γενικό πληθυσμό, για την οποία ο ΠΟΥ συνεχίζει να συνιστά ένα μορατόριο έως το τέλος της χρονιάς, προκειμένου να αποδεσμεύσουν δόσεις και να τις δώσουν στις χώρες όπου το ποσοστό εμβολιασμού παραμένει παρά πολύ χαμηλό.

«Η σύσταση που δίνουμε τώρα είναι οι ανοσοκατεσταλμένοι να λάβουν μια πρόσθετη δόση», για να αυξήσουν την ανοσοαπόκρισή τους στο απαιτούμενο επίπεδο προστασίας για να αποτρέψουν την ανάπτυξη σοβαρών μορφών της νόσου που απαιτούν νοσηλεία ή προκαλούν τον θάνατο, εξήγησε η Κέιτ Ο΄Μπράιαν, διευθύντρια του τμήματος Εμβολιασμού του ΠΟΥ.

Οι ανοσοκατεσταλμένοι — των οποίων το σύστημα άμυνας του ανθρώπινου οργανισμού δεν είναι αρκετά ισχυρό — είχαν αποκλειστεί από τις κλινικές δοκιμές που επέτρεψαν να οριστούν τα πρωτόκολλα εμβολιασμού.

«Αυτή η τρίτη δόση (τα εγκεκριμένα από τον ΠΟΥ εμβόλια απαιτούν 2 αρχικές δόσεις εκτός από το εμβόλιο Janssen που απαιτεί μία δόση) θα πρέπει να διαχωριστεί από τη δεύτερη από έναν έως τρεις μήνες», εξήγησε η Ο΄Μπράιαν.

Η ίδια επιτροπή ανακοίνωσε ότι μια τρίτη δόση, για τους ηλικίας 60 ετών και άνω, είναι απαραίτητη όταν πρόκειται για ασθενείς που έχουν ανοσοποιηθεί με τα εμβόλια κατά της COVID-19 των κινεζικών εταιριών Sinovac και Sinopharm. Η τρίτη δόση μπορεί να είναι άλλο εμβόλιο άλλου τύπου, διευκρίνισε η επιτροπή SAGE του ΠΟΥ κατά τη διάρκεια ενημέρωσης του Τύπου.

Ο ΠΟΥ ενέκρινε τα δύο εμβόλια με τεχνολογία mRNA της Moderna και των Pfizer-Biontech, τα δύο κινεζικά εμβόλια των Sinopharm και Sinovac, το εμβόλιο της Johnson & Johnson καθώς και αυτό της Astrazeneca.

Get real time updates directly on you device, subscribe now.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει