Ενημέρωση με ένα κλικ

ΗΠΑ: Έγινε η πρώτη εκτέλεση γυναίκας μετά από 67 χρόνια

Μετά από 67 χρόνια στις ΗΠΑ έγινε η πρώτη εκτέλεση φυλακισμένου. Ο λόγος για τη Λάιζα Μοντγκόμερι, η οποία καταδικάστηκε σε θάνατο το 2007 με την κατηγορία της δολοφονίας μίας γυναίκας.

Ας πιάσουμε όμως το χρονικό από την αρχή. Ήταν το 2004, όταν η Λάιζα Μοντγκόμερι, ανίκανη να αποκτήσει παιδί, είχε εντοπίσει στο Ίντερνετ το θύμα της, μια εκτροφέα σκύλων, και είχε εμφανισθεί στην κατοικία της στο Μισούρι με πρόσχημα ότι θέλει να αγοράσει ένα τεριέ.  Στη συνέχεια τη στραγγάλισε, άνοιξε τη μήτρα της και πήρε το μωρό, το οποίο επέζησε.

Το «πράσινο φως» για την εκτέλεση έδωσε το Ανώτατο Δικαστήριο της χώρας, κατά τη διάρκεια της νύχτας. Είναι η πρώτη εκτέλεση γυναίκας από τις ομοσπονδιακές αρχές έπειτα από σχεδόν 70 χρόνια, με την πράξη αυτή να είναι μια από τις τελευταίες της προεδρίας του Ντόναλντ Τραμπ.

Το Ανώτατο Δικαστήριο απέρριψε στις 7:00 ώρα Ελλάδος τις ύστατες προσφυγές των συνηγόρων υπεράσπισης της Λάιζα Μοντγκόμερι, παρά τη διαφωνία των τριών προοδευτικών δικαστών του. Η 52χρονη, κρατούμενη σε ομοσπονδιακή φυλακή στο Τερ-Οτ της Ιντιάνα, εκτελέστηκε με θανατηφόρα ένεση.

Οι συνήγοροι της, χωρίς να αρνηθούν τη σοβαρότητα του εγκλήματος της, είχαν υπογραμμίσει ότι υπέφερε από σοβαρές ψυχικές διαταραχές εξαιτίας των ομαδικών βιασμών και της βίας που είχε υποστεί κατά την παιδική της ηλικία.

Τη Δευτέρα το βράδυ ομοσπονδιακός δικαστής έδωσε εντολή για την αναβολή της εκτέλεσής της, ώστε να εκτιμηθεί η κατάσταση της ψυχικής της υγείας.

Η Μοντγκόμερι είναι η πρώτη γυναίκα που εκτελείται από τις αμερικανικές ομοσπονδιακές αρχές από το 1953.

Get real time updates directly on you device, subscribe now.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει