Ενημέρωση με ένα κλικ

Νοσοκομείο «Αττικόν»: Γεννήθηκαν 12 υγιή μωρά από μητέρες με κορονοϊό

Μιλώντας σε τηλεοπτική εκπομπή οι κ.κ. Σοφία Καλανταρίδου, καθηγήτρια Μαιευτικής, διευθύντρια Γ’ παν. κλινικής στο νοσοκομείο «Αττικόν», και Ελένη Αλεξίου, προϊσταμένη αίθουσας τοκετών στο «Αττικόν», όπου γυναίκες επίτοκες με κορονοϊό παρακολουθούνται με συγκεκριμένα πρωτόκολλα, και φέρνουν στον κόσμο υγιή μωρά, αρνητικά στον κορονοϊό.

«Αυτό που προσπαθήσαμε και καταφέραμε από την αρχή είναι να μπορέσουμε να βοηθήσουμε τις γυναίκες αυτές να γεννήσουν με ασφάλεια. Παράλληλα, να παρέχουμε ασφάλεια και στο προσωπικό μας. Και στις 12 γυναίκες που γέννησαν εδώ, δεν είχαμε κανένα κρούσμα από το προσωπικό. Και αυτό νομίζω ότι είναι μια μεγάλη νίκη», είπε η κ. Καλανταρίδου.

«Οι γυναίκες φορούν μάσκα την ώρα του τοκετού. Δύο γέννησαν κολπικά, οι υπόλοιπες με καισαρική τομή. Στις ΗΠΑ από τα έξι μωρά που νόσησαν, τα πέντε είχαν γεννηθεί κολπικά. Έχει απομονωθεί ο ιός και στα ούρα και στα κόπρανα, δεν έχει απομονωθεί στις κολπικές εκκρίσεις, αλλά μπορεί να μολυνθούν», συνέχισε η ίδια.

«Οι περισσότερες από τις γυναίκες που είχαμε ήταν ή ασυμπτωματικές ή με ελαφριά συμπτωματολογία. Είχαμε όμως και βαρύτερες περιπτώσεις και γυναίκες που ήταν θετικές μέχρι και πέντε εβδομάδες. Μέχρι σήμερα μόνο μία έγκυος γυναίκα μπήκε σε ΜΕΘ, αλλά δε διασωληνώθηκε. Γέννησε τελικά επιτυχώς τα δύο της μωράκια και τα έχει τώρα στο σπίτι της», πρόσθεσε η κ. Καλανταρίδου.

Στην εκπομπή μίλησε και η κ. Άννα Μακρή, μητέρα βρέφους πέντε ημερών, που πριν γεννήσει νοσούσε από κορωνοϊό.

«Είμαστε καλά. Είμαστε όλοι υγιείς. Εγώ έγινα αρνητική 4-5 ημέρες πριν τη γέννα. Είχα μπει στον ένατο μήνα της εγκυμοσύνης μου όταν αρρώστησα. Γέννησα με καισαρική αλλά κανονικά πήρα το μωρό στην αγκαλιά μου και το θήλασα. Και ο γυναικολόγος μου μού είχε πει και οι κυρίες στο Αττικόν μου είχαν πει ότι και θετική να παραμείνω ότι μπορώ κανονικά να θηλάσω», ανέφερε η κ. Μακρή

«Το στρες είναι πολύ μεγάλο για τις γυναίκες και καλούμαστε να τις υποστηρίξουμε ψυχολογικά, να τις προστατεύσουμε αλλά να προστατεύσουμε και τους εαυτούς μας, αλλά και τις υπόλοιπες γυναίκες που έρχονται να γεννήσουν στο μαιευτήριό μας. Είναι σε άλλο χώρο, εντελώς απομονωμένο από εκείνον που γεννούν οι γυναίκες χωρίς κορωνοϊό», είπε από την πλευρά της η κ. Αλεξίου.

«Μέχρι πριν ένα μήνα λειτουργούσαμε σαν τη μοναδική μαιευτική κλινική που υποστήριζε εγκυμονούσες με κορωνοϊό. Σε εμάς το περισσότερο που έχει μείνει γυναίκα με κορωνοϊό ήταν πέντε εβδομάδες. Πρέπει να γίνει αρνητική για να φύγει από το νοσοκομείο», πρόσθεσε η ίδια.

Μιλώντας αναφορικά με το αν γυναίκα που έχει κορωνοίό μπορεί να θηλάσει, η κ. Καλανταρίδου είπε ότι «Αν έχει χαμηλό ιικό φορτίο και εφόσον συμφωνήσει ότι υπάρχει ένας μικρός θεωρητικός κίνδυνος, μπορεί να θηλάσει. Έχουν υπάρξει δύο δημοσιεύσεις που έχει απομονωθεί ο ιός στο μητρικό γάλα. Μπορούν να θηλάσουν αλλά με προσοχή. Όλη αυτή την προσπάθεια την έχουμε κάνει με επικουρικό προσωπικό, μη μόνιμο. Και στο νοσηλευτικό προσωπικό έχουμε πολλές ελλείψεις».

«Οι κυρίες που νοσούν και περιμένουν να γεννήσουν δε χρειάζεται καθόλου άγχος, καθόλου στρες. Απευθύνονται στον ΕΟΔΥ τους κατευθύνει σε ποιο νοσοκομείο μπορούν να απευθυνθούν. Οι γιατροί είναι ενημερωμένοι για τα σχετικά πρωτόκολλα», είπε κλείνοντας η κ. Αλεξίου.

Get real time updates directly on you device, subscribe now.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει