Ενημέρωση με ένα κλικ

Σε δρόμους και χωράφια κοιμήθηκαν οι μετανάστες στη Λέσβο

Στις φλόγες τυλίχθηκε για δεύτερο βράδυ ο προσφυγικός καταυλισμός της Μόρια στη Μυτιλήνη, αποτελειώνοντας στην ουσία ό,τι είχε μείνει όρθιο από τις μεγάλες φωτιές της νύχτας της Τρίτης.

Χιλιάδες άνθρωποι, μεταξύ αυτών άτομα που ανήκουν σε ευάλωτες ομάδες, γυναίκες και μικρά παιδιά, αναγκάστηκαν να κοιμηθούν τη νύχτα δίπλα στα καμένα, σε χωράφια, δρόμους, πάρκινγκ και σε μαγαζιά καθώς οι προσωρινοί χώροι διαμονής τους καταστράφηκαν εντελώς. Πολλοί μάλιστα ήταν αυτοί που πέρασαν τη νύχτα δίπλα σε κάδους σκουπιδιών.

Οι δυνάμεις της αστυνομίας δεν επέτρεψαν οι μετανάστες να μετακινηθούν προς την ενδοχώρα, ενώ αρκετές φορές έκανε χρήση δακρυγόνων για να απωθήσουν τον κόσμο.

Την ίδια στιγμή, οι κάτοικοι εκφράζουν έντονη ανησυχία για την κατάσταση κάνοντας λόγο για υγειονομική βόμβα καθώς 35 άνθρωποι έχουν βρεθεί θετικοί στον κορωνοϊό και σύμφωνα με όσα έχουν γίνει γνωστά, μόλις 8 από αυτούς έχουν εντοπιστεί.

Μάλιστα, αργά το βράδυ ξέσπασαν και επεισόδια μεταξύ προσφύγων και μεταναστών και αστυνομικών.

Οι ομάδες των ΜΑΤ έχουν αποκλείσει την περιοχή όλων των γύρω χωριών και προσπαθούν να τους εμποδίσουν να μετακινηθούν προς την πόλη, με τους πρόσφυγες και μετανάστες να αντιδρούν και να συνεχίζεται η ένταση, η οποία αναμένεται να κρατήσει μέχρι και το πρωί, όταν και θα αποφασιστεί από την πολιτεία για το πού θα μεταφερθούν οι άνθρωποι αυτοί.

Το σχέδιο για την επόμενη μέρα

Την Τετάρτη, η κυβέρνηση ανακοίνωσε δέσμη μέτρων τόσο για τους πρόσφυγες-μετανάστες της Μόριας, όσο και για τον τοπικό πληθυσμό. Mήνυμα έστειλε ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης: «Εκφράζω τη λύπη μου για τα γεγονότα.

Αναγνωρίζω τις δύσκολες συνθήκες. Τίποτα ωστόσο δεν μπορεί να γίνεται άλλοθι για βίαιες αντιδράσεις σε υγειονομικούς ελέγχους. Και, πολύ περισσότερο, για τέτοιας έκτασης ταραχές. Η κατάσταση στη Μόρια δεν μπορεί να συνεχιστεί γιατί αποτελεί ταυτόχρονα ζήτημα δημόσιας υγείας, ανθρωπισμού αλλά και εθνικής ασφάλειας».

Δύο αρματαγωγά του Πολεμικού Ναυτικού κατέπλευσαν για προσωρινή φιλοξενία, ενώ ετοιμάζεται μία γρήγορη κατασκευή.

Συγχρόνως ο ΕΟΔΥ συνεχίζει να διενεργεί με ταχύ ρυθμό πολλά τεστ κορωνοϊού σε κατοίκους του νησιού. Παράλληλα, εστάλησαν στο νησί τρεις διμοιρίες των ΜΑΤ, με σκοπό να αποκατασταθεί πλήρως ο έλεγχος της κατάστασης. Ο πολύπαθος τοπικός πληθυσμός αποφασίστηκε να ενισχυθεί με «μετακίνηση πόρων», όπως ανακοίνωσε ο υπουργός Επικρατείας, ενώ παράλληλα, «θα υπάρξει μεγάλη βοήθεια και από την Ευρώπη».

Get real time updates directly on you device, subscribe now.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει