Ενημέρωση με ένα κλικ

Αρχές Αυγούστου ανοίγει η πλατφόρμα για το πρόγραμμα «Γέφυρα»

Μέχρι τα τέλη της εβδομάδας αναμένεται να έχει ψηφιστεί το νομοσχέδιο του υπουργείου Οικονομικών που συζητείται στη Βουλή και στο οποίο περιλαμβάνεται και το πρόγραμμα «Γέφυρα» για την επιδότησης της δόσης δανείων με υποθήκη την α΄κατοικία σε όσους έχουν πληγεί από τον κορονοϊό.

Στις αρχές Αυγούστου αναμένεται να ανοίξει η σχετική πλατφόρμα για την υποβολή των αιτήσεων από τους περίπου 200.000 με 300.000 δικαιούχους (πρώτες εκτιμήσεις) και θα παραμείνει ανοιχτή έως τα τέλη Σεπτεμβρίου.

Υπενθυμίζεται  η Παρασκευή 31 του μηνός αποτελεί και την τελευταία ημέρα ισχύος του παρόντος πλαισίου προστασίας της α΄κατοικίας ενώ από την αρχή του 2021 θα ισχύσει ο νέος πτωχευτικός κώδικας.

Το πρόγραμμα “Γέφυρα” έχει διάρκεια 9 μηνών και η επιδότηση θα κυμαίνεται από 300 έως 600 ευρώ το μήνα ανάλογα με το αν το δάνειο εξυπηρετείται κανονικά, αν παρουσιάζει καθυστέρηση ή έχει καταγγελθεί.

Για την κατηγορία δανειοληπτών με δάνεια που εξυπηρετούνται κανονικά, τα κριτήρια για την υπαγωγή τους είναι :

  • αξία πρώτης κατοικίας 300.000 ευρώ
  • ποσό ανεξόφλητου δανείου 300.000 ευρώ

  • οικογενειακό εισόδημα 24.000- 57.000 ευρώ, ανάλογα με τον αριθμό των μελών

  • σύνολο καταθέσεων και επενδυτικών προϊόντων 40.000 ευρώ

  • συνολική αξία ακίνητης περιουσίας 600.000 ευρώ

Για την συγκεκριμένη κατηγορία των δανειοληπτών, η κρατική επιδότηση της μηνιαίας δόσης ξεκινά σε 90% για το πρώτο τρίμηνο, 80% για το δεύτερο και 70% για το τρίτο τρίμηνο. Το πλαφόν της επιδότησης ορίζεται σε 600 ευρώ.

Για την δεύτερη κατηγορία δανειοληπτών, με μη εξυπηρετούμενα δάνεια, τα κριτήρια για την υπαγωγή στο πρόγραμμα επιδότησης της δόσης για 9 μήνες είναι :

  • αξία πρώτης κατοικίας 250.000 ευρώ
  • ποσό ανεξόφλητου δανείου 250.000 ευρώ

  • οικογενειακό Εισόδημα 17.000-45.000 ευρώ, ανάλογα με τον αριθμό των μελών

  • σύνολο καταθέσεων και επενδυτικών προϊόντων 25.000 ευρώ

  • συνολική αξία ακίνητης περιουσίας 450.000 ευρώ

Η κρατική επιδότηση της μηνιαίας δόσης ξεκινά από 80% για το πρώτο τρίμηνο και μειώνεται σε 70% για το δεύτερο και 60% για το τρίτο τρίμηνο. Το ανώτατο ύψος της επιδότησης ορίζεται σε 500 ευρώ. Για τη συγκεκριμένη κατηγορία θα πρέπει πρώτα να υπάρξει κάποια μορφή ρύθμισης με την τράπεζα προκειμένου ο δανειολήπτης να μπορέσει να ενταχθεί στο πρόγραμμα.

Για την κατηγορία των δανειοληπτών με δάνεια σε μεγαλύτερη καθυστέρηση και έχουν καταγγελθεί από τις τράπεζες, το πρόγραμμα – γέφυρα προβλέπει :

  • αξία πρώτης κατοικίας 200.000 ευρώ
  • ποσό ανεξόφλητου δανείου 130.000 ευρώ

  • οικογενειακό Εισόδημα 12.500 -36.000 ευρώ ανάλογα με τον αριθμό των μελών

  • σύνολο καταθέσεων και επενδυτικών προϊόντων 15.000 ευρώ

  • συνολική αξία ακίνητης περιουσίας 280.000 ευρώ

Για τα συγκεκριμένα δάνεια η κρατική επιδότηση της μηνιαίας δόσης ξεκινά από 60% για το πρώτο τρίμηνο και μειώνεται σε 50% για το δεύτερο και 30% για το τρίτο τρίμηνο. Το ανώτατο ύψος της επιδότησης ορίζεται σε 300 ευρώ.

Το πρόγραμμα αφορά φυσικά πρόσωπα που απασχολούνται σε κλάδους της οικονομίας που έχουν επηρεαστεί από την κρίση της πανδημίας, έχουν τεθεί σε ανεργία ή έκτακτα μέτρα στήριξης, επιχειρηματίες σε τομείς που πλήττονται, καθώς και επιστήμονες που εντάσσονται σε μέτρα στήριξης.

Δηλαδή:

–   ωφελούμενοι από το μέτρο στήριξης της επιστρεπτέας προκαταβολής

–  φυσικά πρόσωπα που έχουν ενταχθεί στον μηχανισμό στήριξης “ΣΥΝ-ΕΡΓΑΣΙΑ”

–  ιδιοκτήτες ακινήτων που λαμβάνουν μειωμένα ενοίκια

–  επαγγελματίες με πτώση άνω του 20% στο ΦΠΑ τος 2ο εξάμηνο του έτους

–  επιδοτούμενοι άνεργοι

Όπως προβλέπεται μετά την ολοκλήρωση του προγράμματος, ο οφειλέτης θα πρέπει να παραμένει συνεπής στην καταβολή των δόσεων της οφειλής του για διάστημα 6 μηνών (για εξυπηρετούμενα δάνεια), 12 μηνών (για καθυστερούμενα δάνεια) και 18 μηνών (για δάνεια που έχουν καταγγελθεί).  Αν ο δανειολήπτης δεν είναι συνεπής τότε το ποσό της συνεισφοράς αναζητείται στο σύνολο του.

Η ένταξη στο πρόγραμμα μπορεί να γίνει αρκεί ο ένας από τους δύο συζύγους ή κάποιο από τα εξαρτώμενα μέλη να είναι επιλέξιμος δανειολήπτης. Για παράδειγμα, ο σύζυγος είναι δημόσιος υπάλληλος με στεγαστικό δάνειο, ο οποίος όμως δεν έχει πληγεί από την κρίση του κορωνοϊού. Η σύζυγος του βρέθηκε σε αναστολή της σύμβασης και μειώθηκε το εισόδημα της. Το συγκεκριμένο δάνειο μπορεί να ενταχθεί στο πρόγραμμα «γέφυρα» λόγω της συζύγου.

Οι πρώτες πληρωμές αναμένονται τον Οκτώβριο.

Πηγή: naftemporiki.gr

Get real time updates directly on you device, subscribe now.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει