Ενημέρωση με ένα κλικ

Στην Κρήτη καταπλέει το αμερικανικό αεροπλανοφόρο Αϊζενχάουερ

Τη διώρυγα του Σουέζ αναμένεται να περάσει σήμερα, το αμερικανικό πυρηνοκίνητο αεροπλανοφόρο «Dwight D. Eisenhower» («Αϊζενχάουερ») προκειμένου να βρεθεί στην Κρήτη.

Θα διασχίσει τη Νοτιοανατολική Μεσόγειο για περίπου δύο ημέρες, ενώ θα συνοδεύεται από 12 πολεμικά πλοία των ΗΠΑ.

Σύμφωνα με πληροφορίες, κατά το πέρασμά του νοτίως της Κρήτης θα υπάρξουν κοινές ασκήσεις με την ελληνική Πολεμική Αεροπορία.

Στην άσκηση, σύμφωνα με τον skai.gr, αναμένεται να λάβουν μέρος ελληνικά F-16 από το αεροδρόμιο της Σούδας και F-18 του αμερικανικού αεροπλανοφόρου.

Το «Αϊζενχάουερ» φέρει περίπου 90 πολεμικά αεροπλάνα και ελικόπτερα και έχει πλήρωμα 5.600 άτομα.

Η συνεργασία ανάμεσα στο Πολεμικό Ναυτικό και το «Dwight D. Eisenhower» επρόκειτο να γίνει μεταξύ 2ας και 3ης Αυγούστου, ωστόσο ο πλους του αεροπλανοφόρου επισπεύστηκε.

Το γεγονός δεν συνδέεται άμεσα με τις τελευταίες εξελίξεις στην Ανατολική Μεσόγειο, ιδιαίτερα μετά την αναγγελία σεισμικών ερευνών από την Τουρκία, ωστόσο σημειώνεται ως ενδεικτικό της σημασίας που αποδίδουν και οι ΗΠΑ για τη σταθερότητα στην περιοχή.

Τον περασμένο Μάρτιο

Σημειώνεται ότι η τελευταία φορά που το συγκεκριμένο αεροπλανοφόρο και οι δυνάμεις που το συνοδεύουν πραγματοποίησαν σενάρια εκπαίδευσης στην ίδια περιοχή με ελληνικές δυνάμεις, ήταν στις αρχές του προηγούμενου Μαρτίου.

Η ένταξη μονάδων του Π.Ν. σε ομάδες κρούσης αμερικανικών αεροπλανοφόρων αποτελεί μια τακτική που έχει εγκαινιαστεί τα τελευταία δυόμισι χρόνια, μάλιστα αρκετές φορές και σε συνεργασία με ισραηλινές δυνάμεις.

Εν τω μεταξύ, την αμερικανική ανησυχία για την κατάσταση στην περιοχή εξέφρασε δημόσια ο επικεφαλής του Γραφείου Ευρωπαϊκών και Ευρασιατικών Υποθέσεων Φιλ Ρίκερ.

Επισήμανε ότι οι ΗΠΑ ανησυχούν «για τα σχέδια της Τουρκίας να κάνει έρευνες για φυσικούς πόρους σε περιοχές όπου η Ελλάδα και η Κύπρος διεκδικούν δικαιοδοσία στην Ανατολική Μεσόγειο. Ανησυχούμε για ενέργειες που είναι προκλητικές και ανεβάζουν τις εντάσεις στην περιοχή».

Ο κ. Ρίκερ τόνισε, ακόμα, ότι πρόκειται για έναν «περίπλοκο στρατηγικό χώρο» και επισήμανε ότι οι ΗΠΑ προτρέπουν τις τουρκικές αρχές να μην προχωρήσουν σε «επιχειρήσεις που ανεβάζουν τις εντάσεις».

ΠΗΓΗ: cretapost.gr

Get real time updates directly on you device, subscribe now.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει