Ενημέρωση με ένα κλικ

Σύψας για κορονοϊό: Αν υπάρξει εφησυχασμός θα το πληρώσουμε ακριβά

Ο καθηγητής λοιμωξιολογίας, Νίκος Σύψας, έκρουσε τον κώδωνα του κινδύνου, τονίζοντας με αφορμή την περίπτωση του Εχίνου ότι ακόμα δεν έχουμε το λεγόμενο δεύτερο κύμα του καλοκαιριού, ωστόσο, αν υπάρξει εφησυχασμός θα το πληρώσουμε ακριβά.

Ο καθηγητής μιλά για την αναζωπύρωση της επιδημίας που παρατηρήθηκε σε τοπικές κοινωνίες όπως σε αυτή της ακριτικής πόλης της Ξάνθης και τα κρούσματα κορονοϊού που παρουσιάστηκαν αλλά και τα περιοριστικά μέτρα που εφαρμόστηκαν τονίζοντας ότι είναι σημαντικό να μην χαλαρώσουν οι πολίτες ξεχνώντας τον ιό.

Στο Open TV μίλησε κι ο περιφερειάρχης Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης, Χρήστος Μέτιος αναφορικά με το επταήμερο lockdown στην ακριτική πόλη.

Ο κ. Σύψας είπε ότι είχαμε μια «τοπική αναζωπύρωση κι ελήφθησαν τοπικά μέτρα. Υπήρξε συγχρωτισμός λόγω θρησκευτικών τελετών, αλλά το ίδιο μπορεί να συμβεί αν παραβιάζουμε τους κανόνες, όπως ήδη έχει γίνει σε παραλίες, μπαράκια κτλ. Ο ιός είναι ακόμα γύρω μας, αντισώματα δεν έχουμε, οπότε μπορεί ανά πάσα στιγμή να έχουμε αντίστοιχους… Εχίνους».

Ο Χρήστος Μέτιος ξεκαθάρισε ότι «ο μεγάλος αριθμός επιβεβαιωμένων κρουσμάτων οφείλεται και στα μαζικά τεστ που έγιναν αλλά και στον συνωστισμό λόγω των θρησκευτικών εορτών. Δεν τίθεται κανένα θέμα θρησκείας των συμπολιτών μας. Πλέον, θα πρέπει να προσπαθήσουμε να μην έχουμε περαιτέρω εξάπλωση. Είχα πολλές συνομιλίες με τον κ. Χαρδαλιά και στις 2:00 τα ξημερώματα πάρθηκε η απόφαση για την επταήμερη καραντίνα».

Συνεχίζοντας ο κ. Σύψας είπε ότι «επτά ημέρες καραντίνας είναι αρκετές για τον κορονοϊό και θα βγει πολύ σύντομα σχετική ελληνική μελέτη».

Κληθείς να σχολιάσει αν υπάρχει δεύτερο κύμα ενόψει τόνισε: «Σε δύο εβδομάδες βλέπουμε τα αποτελέσματα. Είναι τυφλά τα κρούσματα κι εμφανίζονται ξαφνικά. Ήδη Βόρεια Μακεδονία και Αλβανία έχουμε πολλά κρούσματα. Δεν έχουμε ακόμα το λεγόμενο δεύτερο κύμα του καλοκαιριού, αλλά είναι καμπανάκι ότι αν υπάρξει εφησυχασμός, θα μας επισκεφτεί το δεύτερο κύμα και στην Ελλάδα».

Αναφορικά με τους εκατοντάδες τουρίστες που επισκέπτονται από τις όμορες αυτές χώρες ξεκαθάρισε ότι «όλοι οι τουρίστες που έρχονται από χώρες υψηλού κινδύνου κάνουν τεστ, όχι δειγματοληπτικά, αλλά όλοι τους, μέχρι το τέλος του μήνα. Εισαγόμενα κρούσματα θα έχουμε, αλλά θα πρέπει όσο το δυνατόν να το περιορίσουμε» κατέληξε.

Get real time updates directly on you device, subscribe now.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει