Ενημέρωση με ένα κλικ

Σύψας: Δεν υπάρχει ασφαλής τουρισμός – Κίνδυνος να έρθει νωρίτερα το δεύτερο κύμα

Ο καθηγητής λοιμωξιολογίας της Ιατρικής Σχολής ΕΚΠΑ, Νικόλαος Σύψας, ξεκαθάρισε ότι οι δυο μεγαλύτεροι κίνδυνοι, προέρχονται από τον συνωστισμό και τους επισκέπτες από το εξωτερικό, μιλώντας στο κεντρικό δελτίο ειδήσεων του ΑΝΤ1.

«Οι δύο μεγάλοι κίνδυνοι της πανδημίας που είναι τα ταξίδια από το εξωτερικό (εισαγόμενα κρούσματα) και συνωστισμός και συγχρωτισμός, στην Ελλάδα, ήδη έδωσαν τα πρώτα τους δείγματα ότι είναι σε θέση να κάνουν μεγάλη ζημιά στη χώρα μας. Οι επόμενες κινήσεις θα είναι, αφενός μεν τα αεροδρόμια υψηλού κινδύνου να λάβουμε μέτρα και αφετέρου, σε περιοχές της χώρας με πολλά κρούσματα να επανέλθει μια κατάσταση καραντίνας. Οι αποφάσεις θα παρθούν τις επόμενες ημέρες».

Παράλληλα, ο καθηγητής επεσήμανε ότι, «Η επιδημία δεν έφυγε. Όσοι πήραν θάρρος από τα λίγα κρούσματα τώρα κατάλαβαν ότι δεν είναι εύκολο και ότι οι συγχρωτισμοί πληρώνονται. Δεν υπάρχει καμία περίπτωση να συγχρωτιζόμαστε ανεξέλεγκτα και να μην το πληρώσουμε και να μην το δούμε μετά από 14 μέρες».

Σε ό,τι αφορά την περίοδο του καλοκαιριού, όπου επικρατούν υψηλές θερμοκρασίες, ο κ. Σύψας είπε ότι «η αυξημένη θερμοκρασία ενδεχομένως να ελαττώνει την μεταδοτικότητα κατά ένα 10 με 15%. Το υπόλοιπο 85% παραμένει. Υπενθυμίζω ότι ο κύριος τρόπος που έχει ο ιός για να διασπείρεται είναι ο συγχρωτισμός, όταν παραβιάζουμε τον κανόνα της απόστασης» και προειδοποίησε ότι «μπορούμε να δούμε τα ίδια αποτελέσματα τις επόμενες μέρες και σε νησιά στα οποία έχουμε παραβάσεις σε μεγάλη κλίμακα».

Αναφερόμενος στον τουρισμό, τόνισε ότι ασφαλώς είναι ένας μεγάλος κίνδυνος.

«Δεν υπάρχει ασφαλής τουρισμός. Απλώς τις επόμενες μέρες θα συζητηθεί επακριβώς ποιο θα είναι το πλαίσιο με το οποίο θα δεχόμαστε τουρίστες από χώρες υψηλού κινδύνου, όπως η Γερμανία, η Αγγλία και η Ιταλία, να δούμε ποια είναι εκείνα τα μέτρα τα οποία πρέπει να λάβουμε. Αυτή είναι μια συζήτηση η οποία εξελίσσεται, σύντομα θα ληφθούν και οι αποφάσεις. Και ιδίως υπό το φως των γεγονότων των εισαγομένων κρουσμάτων από τη Γερμανία».

Στο ενδεχόμενο δεύτερου κύματος νωρίτερα από τον Σεπτέμβρη, ο καθηγητής απάντησε θετικά: «Αν έχουμε κακές εξελίξεις όσον αφορά τον τουρισμό και όσον αφορά την εγχώρια επιδημία και τον συγχρωτισμό, ενδεχομένως να έρθει και νωρίτερα. Μην αμφιβάλει κανείς γι’αυτό. Ο ιός μας έχει μάθει ένα πράγμα, ότι δεν συγχωρεί κανένα λάθος και έχουμε και άλλες χώρες που η επανάκαμψη του πρώτου κύματος έγινε και αναγκάστηκαν να κάνουν εκτεταμένο lockdown. Ελπίζω να μην χρειαστεί να πάρουμε δραματικά μέτρα. Ενδεχομένως να κάνουμε περιορισμένες παρεμβάσεις, αλλά παρόλα αυτά είναι προφανές ότι δεν εξελίσσεται ευχάριστα η κατάσταση».

Τέλος, ο κ. Σύψας χαρακτήρισε «κακό νέο» την επιστροφή της ενημέρωσης.

«Το γεγονός ότι επιστρέφει η ενημέρωση είναι ένα κακό νέο. Είναι προφανές ότι έχουμε ανάγκη ενημέρωσης, προφανώς υπάρχει κίνδυνος η επιδημία να αρχίσει σιγά σιγά να επανακάμπτει και πρέπει οι πολίτες να είναι ενημερωμένοι για την κατάσταση», ανέφερε χαρακτηριστικά.

Get real time updates directly on you device, subscribe now.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει