Ενημέρωση με ένα κλικ

Εξάρθρωση σπείρας με μάσκες αξίας άνω του 1.000.000 ευρώ

Έρευνες της ΕΛ.ΑΣ οδήγησαν στην εξάρθρωση σπείρας με μάσκες αξίας άνω του 1.000.000 ευρώ

Στην κατάσχεση άνω των 1.100.000 ιατρικών μασκών καθώς και 53.000 απομιμητικών προϊόντων επώνυμων εταιρειών προχώρησε η Αστυνομία, εξαρθρώνοντας την σπείρα η οποία τα διακινούσε.

Η αφορμή για τις έρευνες της ΕΛ.ΑΣ, ήταν η εξαπάτηση εταιρείας, από την οποία οι δράστες κατάφεραν να αποσπάσουν 201.900 ιατρικές μάσκες.

Ειδικότερα, στις 22 Απριλίου 2020, μέλος της σπείρας ήρθε σε εμπορική συμφωνία, μέσω τρίτων, με εταιρεία για την αγορά 201.900 ιατρικών μασκών, αξίας 620.640,60 ευρώ. Το εμπόρευμα παραδόθηκε κανονικά την επόμενη μέρα, χωρίς όμως ουδέποτε να καταβληθεί το ποσό το οποίο είχε συμφωνηθεί.

Δύο ημέρες αργότερα, εντοπίστηκε σε περιοχή της Αττικής το φορτηγό με το οποίο παρελήφθη το εμπόρευμα και συνελήφθη ο οδηγός, στην οικία του οποίου, μεταξύ άλλων, βρέθηκε και κατασχέθηκε μικρή ποσότητα ιατρικών μασκών, η οποία προερχόταν από την συγκεκριμένη απάτη.

Στις 4 Μαΐου 2020, εντοπίστηκε φορτηγό όχημα να βγαίνει από αποθηκευτικό χώρο σε περιοχή του Ασπροπύργου και σε έρευνα η οποία ακολούθησε βρέθηκαν στο εσωτερικό του 23.750 ιατρικές μάσκες, οι οποίες προέρχονταν από την ίδια απάτη σε βάρος της εταιρείας.

Το δελτίο τύπου της ΕΛ.ΑΣ, αναφέρει την σύλληψη 2 μελών της σπείρας τα οποία επέβαιναν στο όχημα. Ακολούθησε έρευνα, παρουσία δικαστικού λειτουργού, στον αποθηκευτικό χώρο, απ’ όπου βγήκε το φορτηγό όχημα, όπου βρέθηκαν 170.670 ιατρικές μάσκες.

Συνολικά από τις 210.900 ιατρικές μάσκες τις οποίες κατάφεραν να αποσπάσουν οι δράστες με την μέθοδο της εξαπάτησης, βρέθηκαν οι 194.420, οι οποίες και αποδόθηκαν στην εταιρεία.

Επίσης, χθες, Τρίτη 12 Μαΐου, πραγματοποιήθηκαν οκτώ έρευνες σε οικίες και αποθηκευτικούς χώρους – καταστήματα, μελών της οργάνωσης, στις περιοχές της Αγίας Βαρβάρας, του Αλίμου, του Κορυδαλλού και του Αιγάλεω. Από τις έρευνες προέκυψε ότι τα μέλη της οργάνωσης ειδικεύονταν στην παράνομη διάθεση ιατρικών μασκών, καθώς και απομιμητικών προϊόντων επώνυμων εταιρειών.

Η τακτική των δραστών ήταν συστηματική φροντίζοντας να είναι νομιμοφανείς σε όλα τα στάδια της εγκληματικής τους δραστηριότητας, από την οποία αποκόμιζαν σημαντικά οικονομικά οφέλη.

Χαρακτηριστικό αποτελεί το γεγονός κατασκευής τιμολογίων και άλλων παραστατικών, με τα οποία νομιμοποιούσαν την μεταφορά των ιατρικών μασκών ενώ για την απόκρυψη της προέλευσής τους και την παραπλάνηση των υποψήφιων αγοραστών, τις επανατυποποιούσαν σε νέες κούτες μεταφοράς.

Εκτός από τα αρχηγικά μέλη, τα οποία ήταν επιφορτισμένα με τον συντονισμό της λειτουργίας της οργάνωσης, οι υπόλοιποι προέβαιναν σε επιμέρους πράξεις, όπως τυποποίηση – αποθήκευση και μεταφορά προϊόντων, και ήταν προπομποί σε μεταφορές και “τσιλιαδόροι” σε περίπτωση εντοπισμού τους.

Καρποί των ερευνών της αστυνομίας αποτέλεσε η εύρεση και κατάσχεση: 1.110.423 ιατρικών μασκών, 5.245 ευρώ, 2 φορτηγών και 3 Ι.Χ οχημάτων, πάνω από 50.000 ετικετών γνησιότητας διαφόρων επώνυμων εταιρειών (ένδυσης – υπόδησης) καταφανώς πλαστές, πάνω από 3.000 ειδών ένδυσης, υπόδησης, ρολογιών χειρός, γυαλιών ηλίου, όλα απομιμητικά επώνυμων εταιρειών, δισκίων αναβολικών σκευασμάτων, μικροποσότητα κάνναβης, καθώς και πιστόλι και 3 πλήρη κλειστά κυκλώματα καταγραφής εικόνας.

Οι εκτιμήσεις της ΕΛ.ΑΣ υπολογίζουν την μεταπωλητική αξία των μασκών, σε ποσό άνω του 1.000.000 ευρώ.

Για την εμπλοκή τους στην υπόθεση, συνελήφθησαν 8 μέλη της οργάνωσης, σε βάρος των οποίων σχηματίστηκε δικογραφία για εγκληματική οργάνωση, απάτη, πλαστογραφία, νομιμοποίηση εσόδων από εγκληματική δραστηριότητα, νομοθεσίες περί όπλων, σημάτων, αθέμιτου ανταγωνισμού, εθνικού τελωνειακού κώδικα και άλλων συναφών αδικημάτων.

Τέλος, στη δικογραφία περιλαμβάνονται και 4 ακόμα άτομα.

Get real time updates directly on you device, subscribe now.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει