Ενημέρωση με ένα κλικ

Η ενημέρωση για τον κορονοϊό ανακοινώνει 21 νέα κρούσματα και 1 θάνατο

Δηλώσεις του λοιμοξιολόγου, Σωτήρη Τσιόδρα

Με την ολοκλήρωση της ενημέρωσης του υπουργείου Υγείας για τον κορονοϊό, ο λοιμωξιολόγος Σωτήρης Τσιόδρας ανακοίνωσε 21 νέα κρούσματα και συνολικά 147 νεκρούς από τον κορόνοϊο.

Την παγκόσμια εικόνα του κορονοϊού, συμπληρώνουν 3.757.000 κρούσματα παγκοσμίως, εκ των οποίων 1.400.000 κρούσματα συγκεντρώνονται στην Ευρώπη.

Οι ιαθέντες ανέρχονται σε 1.258.000 ενώ οι θάνατοι σε 259.496.

Ο Σωτήρης Τσιόδρας ανακοίνωσε 21 νέα κρούσματα κορονοϊού, εκ των οποίων τα 11 αφορούν υγειονομική δομή των Ενόπλων Δυνάμεων. Το σύνολο των κρουσμάτων στην Ελλάδα ανέρχεται σε 2.663, με το 55,5% να αφορά άνδρες.

Ο αριθμός των διασωληνωμένων ασθενών ανέρχεται σε 36 με ενδιάμεση ηλικία τα 68 έτη. Επιπλέον, 82 ασθενείς θετικοί στον κορονοϊό, πήραν εξιτήριο από τις ΜΕΘ.

Εντός της ενημέρωσης ανακοινώθηκε ο θάνατος ενός ακόμα ατόμου με τον συνολικό αριθμό θανάτων να ανέρχεται σε 147, εκ των οποίων οι 40 γυναίκες. Η ενδιάμεση ηλικία των θυμάτων ήταν 75 έτη και το 93% αυτών είχαν κάποιο υποκείμενο νόσημα ή και ηλικία άνω των 70 ετών.

Ο Σωτήρης Τσιόδρας, δήλωσε ότι οι κινητές μονάδες του ΕΟΔΥ συνεχίζουν την πραγματοποίηση τεστ, με τον αριθμό των τεστ τις τελευταίες ώρες ν’ανέρχεται στα 1.200 τεστ, τα οποία όλα βγήκαν αρνητικά.

Ο ίδιος σχολίασε, την παραφιλολογία όπως την χαρακτήρισε, σχετικά με τον τρόπο που η επιτροπή για την αντιμετώπιση του κορωνοϊού καταγράφει τα θύματα από την πανδημία.

Ο αντικειμενικός τρόπος να καταγράφονται οι θάνατοι είναι όταν όποιος ασθενής, σε οποιοδήποτε περιβάλλον, είχε θετικό μοριακό πρόσημο και πέθανε. Όπως είπε, «έχεις θετική PCR, είσαι κρούσμα».

Ο κ. Τσιόδρας σημείωσε πως οι οδηγίες του ΠΟΥ σχετικά με την ταξινόμηση των θανάτων με συγκεκριμένα κριτήρια είναι σαφείς. Οποιοσδήποτε θάνατος με θετική PCR (μοριακό έλεγχο για τον κορονοϊό) δεν θα πρέπει να αποδίδεται σε άλλη αιτία χωρίς ξεκάθαρη αιτιολόγηση. Ο θάνατος είναι πολυπαραγοντικό φαινόμενο, τόνισε ο κ. Τσιόδρας. Ωστόσο για να μην εμπίπτει στη λίστα των θυμάτων κορονοϊού κάποιος ασθενής θα πρέπει να βγει αρνητικός στον ιό, να περάσει καιρός και τότε ο θάνατός του να αποδοθεί σε άλλη αιτία.

«Αν είχαμε το ελεύθερο να κρίνουμε κατά το δοκούν, τότε θα καταγράφαμε λιγότερους θανάτους και δεν θα τηρούσαμε τις ευρωπαϊκές οδηγίες» δήλωσε ο Σωτήρης Τσιόδρας.

Μάλιστα τόνισε πως πολλές χώρες της Δυτικής Ευρώπης δεν ακολούθησαν το πρωτόκολλο αυτό, παρότι ο αριθμός των θανάτων γενικά παρουσιάζεται ασυνήθιστα αυξημένος.

«Παρατηρούμε μεγάλες αυξήσεις των θανάτων, μεγάλο μέρος των οποίων αποδίδεται στον νέο ιό»

«Δεν πρόκειται για επινόηση δικιά μου. Η επιστημονική κοινότητα της χώρας ακολουθεί τις ευρωπαϊκές οδηγίες, την επιστημονική πρακτική, δεν εξυπηρετούμε καμιά σκοπιμότητα» σημείωσε κλείνοντας το θέμα της καταγραφής θανάτων του κορονοϊού, ο Σωτήρης Τσιόδρας.

Ο ίδιος ανέφερε ότι το ποσοστό που αντιπροσώπευε τους θανάτους από τον ιό στην Ελλάδα και τα θύματα του οποίου παρουσίαζαν την τυπική εικόνα της νόσου κορονοϊού είναι συντριπτικό. Η πνευμονία και η αναπνευστική ανεπάρκεια ήταν κλινική εικόνα που παρουσίασαν σχεδόν όλοι οι θανόντες από τον κορονοϊό στην Ελλάδα.

Get real time updates directly on you device, subscribe now.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει