Ενημέρωση με ένα κλικ

Καθηγητής Γώγος: Ο ιός μπορεί να μείνει σαν δεύτερη γρίπη μέχρι το 2022

Ο κορονοϊός μπορεί να παραμείνει ενεργός τουλάχιστον έως το 2022 αν δεν ανακαλυφθεί σύντομα εμβόλιο εκτιμά ο καθηγητής Παθολογίας – Λοιμωξιολογίας του Πανεπιστημίου Πατρών Χαράλαμπος Γώγος, ο οποίος συμμετέχει στην επιτροπή ειδικών του υπουργείου Υγείας για τον ιό.

«Θα εξαρτηθεί από την αντοχή του, το πώς θα αλλάζει. Μπορεί να μείνει σαν δεύτερη γρίπη μέχρι το 2022» είπε ο κ. Γώγος μιλώντας στον ΣΚΑΙ.

«Πιθανόν να είναι ως μια δεύτερη, μικρότερης έκτασης, επιδημία για την οποία θα πρέπει να έχουμε το νου μας. Δεν αποκλείεται καθόλου να περπατάνε μαζί με τη γρίπη» πρόσθεσε ο επιστήμονας.

«Έχουμε ένα κενό μέχρι να έρθει το εμβόλιο. Θέλουμε να βγούμε να λειτουργήσουμε στην κοινωνία αλλά να μην μπούμε στο ίδιο λούκι».

«Στόχος μας είναι να μειωθεί στο ελάχιστο ο επιπολασμός του ιού» είπε ο κ. Γώγος, διευκρινίζοντας ότι «συλλογική ανοσία με τα μέτρα που εφαρμόζουμε είναι δύσκολο να έχουμε», ανέφερε.

«Από αυτά που σκεφτόμαστε και υπολογίζουμε αυτή τη στιγμή δεν πρέπει να είναι πάνω από 5% η συλλογική ανοσία» πρόσθεσε συμπληρώνοντας ότι «αυτό που επιθυμούμε είναι 20% έως 30% του πληθυσμού να έχει ανοσία».

Όσον αφορά, τέλος, τα μέτρα εκτίμησε ότι «από τα πρώτα θα είναι η άρση περιορισμών των μέτρων απαγόρευσης κυκλοφορίας» και θα ακολουθήσουν «τα πιο μικρά και μετά τα πιο μεγάλα καταστήματα».

«Με την απόκτηση ανοσίας μπορεί να μειωθεί η ένταση των συμπτωμάτων ή να τροποποιούνται και να έχουμε περισσότερα κρούσματα γαστρεντερολογικής φύσεως» είπε ακόμα ο καθηγητής.

Αναφερόμενος στη συμπεριφορά που θα πρέπει να έχουμε το καλοκαίρι, ο κ. Γώγος είπε ότι θα πρέπει να φροντίσουμε να διατηρούμε αποστάσεις μεταξύ μας, καθώς πρόκειται για ένα μέτρο που θα παραμείνει.

Get real time updates directly on you device, subscribe now.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει