Ενημέρωση με ένα κλικ

Κορονοϊός-Χανιά: Σε χωματερές 50 τόνοι ντομάτας ημερησίως!

Καταστράφηκαν λόγω της πανδημίας του κορονοϊού οι παραγωγοί ντομάτας

Οι παραγωγοί στον Πλάτανο και τα Φαλάσαρνα Κισάμου βρίσκονται σε απόγνωση, καθώς καθημερινά πετούν στα αιγοπρόβατα, περισσότερους από 50 τόνους ντομάτας.

Η παραγωγή τους πήγαινε αποκλειστικά στις εξαγωγές, αλλά πλέον με το κλείσιμο των συνόρων λόγω της πανδημίας του κορονοϊού, δεν μπορούν να πουλήσουν τις ντομάτες και πως αναφέρουν οι ίδιοι αφοπλιστικά, «μπαίνουν μέσα» περισσότερο από 2000€ ανά στρέμμα παραγωγής.

Στην τσέπη τους καταλήγουν μόλις 0,17 €/κιλό, όταν το κόστος παραμένει περίπου στα 0,50 € ανά κιλό ντομάτας, ενώ όσες ποσότητες δεν πετούν για τροφή των αιγοπροβάτων, τις πωλούν σε εξευτελιστικές τιμές.

Πλέον, όπως διαβάζουμε στο agonaskritis.gr, οι έμποροι δεν πλησιάζουν καν στα συσκευαστήρια των Φαλασάρνων, για να φορτώσουν και να μεταπωλήσουν ντομάτα.

Σε συνδυασμό μάλιστα με την καταστροφική ελαιοκομική περίοδο και τις πιέσεις που δέχεται ο πρωτογενής τομέας και η τοπική οικονομία, ο προβληματισμός είναι έντονος.

Πλέον οι παραγωγοί ζητούν την στήριξη της πολιτείας με άμεση οικονομική βοήθεια, φοροελαφρύνσεις ή και απαλλαγές, προκειμένου απλά να επιβιώσουν και όχι για να σώσουν την ήδη χαμένη παραγωγική τους χρονιά.

Ουδείς λόγος για τον κόπο τους που πήγε «στράφι» και την καθημερινή τους αγωνία για το πως θα πληρωθούν οι τρέχουσες υποχρεώσεις.

Ο κ. Μιχάλης Δεικτάκης, γεωπόνος – παραγωγός και στέλεχος του συσκευαστηρίου των Φαλασάρνων, αναφέρει ότι η χρονιά χάθηκε και περιγράφει με αριθμούς το μέγεθος της καταστροφής.

Όπως λέει, «η κατάσταση είναι δραματική. Πληττόμαστε ίσως και περισσότερο από τους άλλους κλάδους.

Ο αγροτικός κλάδος και ειδικά η δική μας περιοχή αυτούς τους τρεις μήνες περιμένει για να ανταπεξέλθει στα έξοδα των θερμοκηπιακών καλλιεργειών.

Για να σας δώσω να καταλάβετε οι μήνες Μάρτιος, Απρίλιος, Μάιος για έναν αγρότη ισοδυναμούν με τους μήνες Ιούνιος, Ιούλιος, Αύγουστος για ένα ξενοδοχείο.

Έχουμε φτάσει να πετάμε μόνο στη δική μας μονάδα 20 τόνους ντομάτας ημερησίως και ότι δεν πετάμε να το πουλάμε σε εξευτελιστικές τιμές.

Μόνο στην περιοχή των Φαλασάρνων πετιούνται 50 με 60 τόνοι ντομάτας».

Τις δυσκολίες του κλάδου περιγράφει και ο πρόεδρος της Ομάδας Παραγωγών «Τα Φαλάσαρνα», Παντελής Τσατσαρωνάκης.

Δείτε το βίντεο:

Get real time updates directly on you device, subscribe now.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει