Ενημέρωση με ένα κλικ

Κορονοϊός: 14 νέα κρούσματα- Η ενημέρωση από τον Σωτήρη Τσιόδρα

45 συνολικά τα κρούσματα

Στα 14 ανέρχονται σύμφωνα με τον καθηγητή Λοιμωξιολογίας Σωτήρη Τσιόδρα, τα νέα κρούσματα κορονοϊού. 

Oι έντεκα ήταν ταξιδιώτες στο Ισραήλ και την Αίγυπτο και τρία άτομα που είχαν έρθει σε επαφή μαζί τους, ανακοίνωσε ο καθηγητής Παθολογίας Λοιμώξεων στο ΕΚΠΑ Σωτήρης Τσιόδρας.

Όπως επεσήμανε ο κύριος Τσιόδρας αναστέλλονται οι οργανωμένες εκδρομές του εξωτερικού και παρατείνονται τα μέτρα και μετά τις 15 Μαρτίου.

Ακόμα, όλες οι αθλητικές διοργανώσεις στις οποίες συμμετέχουν ομάδες από Αχαϊα, Ηλεία και Ζάκυνθο θα γίνονται κεκλεισμένων των θυρών.

Ο κ. Τσιόδρας ξεκαθάρισε ότι δεν υπάρχουν ενδείξεις για διασπορά της νόσου στην κοινότητα και μετάδοση από μη γνωστή πηγή.

Σύμφωνα με τον κ. Τσιόρδα όλα τα κρούσματα εμφανίζουν ήπια συμπτωματολογία και νοσηλεύονται σε σταθερή κατάσταση.

Δείτε τις δηλώσεις του Σωτήρη Τσιόδρα

Παράλληλα, τέσσερα νέα κρούσματα εντοπίστηκαν στη Ζάκυνθο.

Πληροφορίες αναφέρουν ότι τέσσερις από τους πέντε ανθρώπους που εξετάστηκαν ως ταξιδιώτες στην εκδρομή στους Αγίους Τόπους είναι θετικά στον κορονοϊό αυξάνοντας τον συνολικό αριθμό των κρουσμάτων στη χώρα μας σε 35. 

Εννέα από τα 21 θετικά περιστατικά που εντοπίστηκαν στην ομάδα που είχε ταξιδέψει στους Αγίους Τόπους νοσηλεύονται στο πανεπιστημιακό νοσοκομείο του Ρίο.

Σύμφωνα με την ενημέρωση του λοιμωξιολόγου Σωτήρη Τσιόδρα, ο ένας ασθενής παραμένει σε βαριά αλλά ελεγχόμενη κατάσταση ενώ άλλοι δύο παρουσιάζουν πιο έντονα συμπτώματα και παρακολουθούνται στενά από την ειδική ομάδα του νοσοκομείου.

Οι υπόλοιποι έξι που νοσηλεύονται στο πανεπιστημιακό νοσοκομείο της Πάτρας είναι με πιο ήπια συμπτώματα σε σχέση με τους άλλους τρεις αλλά παραμένουν στο νοσοκομείο για επιδημιολογική παρακολούθηση. Οι υπόλοιποι 12 βρίσκονται σε κατ’ οίκον περιορισμό και είναι σε συνεχή επικοινωνία με τους γιατρούς και τον ΕΟΔΥ.

Ο Χαράλαμπος Γώγος, παθολόγος λοιμωξιολόγος, διευθυντής Παθολογικής Κλινικής Πανεπιστημίου Πατρών, μίλησε το πρωί της Παρασκευής (06/03) στον Open για την εξέλιξη της υγείας των ασθενών που νοσηλεύονται λόγω κορωνοϊού.

«Έχουμε ανοίξει δύο πτέρυγες στο νοσοκομείο κι έχουμε εξασφαλίσει γύρω στις 40 κλίνες», δήλωσε.

«Από τα 21 άτομα νοσηλεύουμε 10 και είμαστε σε επαφή με τους υπόλοιπους 11. Ο 66χρονος είναι πιο σοβαρά γιατί έχει αναπνευστική ανεπάρκεια, δύο είναι λιγότερο σοβαρά κι έχουν σοβαρή λοίμωξη του αναπνευστικού και τα υπόλοιπα είναι σε καλή κατάσταση», διευκρίνισε.

«Περιμένουμε την ιχνηλάτηση και άλλων περιστατικών από την ίδια περιοχή», πρόσθεσε.

Έκτακτα μέτρα

Έκτακτα μέτρα σε Αχαΐα, Ηλεία και Ζάκυνθο ανακοίνωσε ο εκπρόσωπος του υπουργείου Υγείας, καθηγητής Λοιμωξιολογίας, Σωτήρης Τσιόδρας για την αντιμετώπιση του κορονοϊού.

Όπως ανακοίνωσε ο εκπρόσωπος του υπουργείου Υγείας για τον κορονοϊό, καθηγητής Σωτήρης Τσιόδρας κλείνουν σχολεία, αθλητικά κέντρα, κινηματογράφοι, θέατρα αρχαιολογικοί χώροι για 48 ώρες. Τα μέτρα αφορούν τους τρεις νομούς καθώς από αυτούς προέρχονται οι 54 εκδρομείς στους Αγίους Τόπους μεταξύ των οποίων ο 66χρονος συνταξιούχος εκπαιδευτικός που διαπιστώθηκε ως το ένατο κρούσμα του κορονοϊού στην Ελλάδα.

«Μετά από εισήγηση της επιτροπής εμπειρογνωμόνων για τη λοίμωξη από το νέο κορονοϊό, αποφασίστηκε από την κυβέρνηση η λήψη εκτάκτων προληπτικών μέτρων στους νομούς Αχαΐας, Ηλείας και Ζακύνθου, σύμφωνα με τις οδηγίες του Ευρωπαϊκού Κέντρου Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων, που αφορούν στην πιθανότητα τοπικής μετάδοσης του ιού στην περιοχή.

Τα μέτρα περιλαμβάνουν αναστολή της λειτουργίας όλων των δημοσίων και ιδιωτικών εκπαιδευτικών ιδρυμάτων, όλων των βαθμίδων, καθώς και την αναστολή πάσης φύσεως μαζικών συναθροίσεων (θεάτρων, κινηματογράφων, αθλητικών και καλλιτεχνικών εκδηλώσεων, επισκέψεων σε αρχαιολογικούς χώρους και μουσεία), για την περίοδο 5 έως 6 Μαρτίου 2020.

Τα μέτρα, όπως ανακοίνωσε, θα επαναξιολογηθούν εντός του επόμενου 48ώρου.

Με την ευκαιρία αυτή, θα ήθελα πάλι να σας τονίσω την ανάγκη για τη λήψη από όλους μας των μέτρων βασικής προστασίας, των μέτρων υγιεινής, των μέτρων που έχουν να κάνουν με το πλύσιμο των χεριών, με την κάλυψη του βήχα, των μέτρων που έχουν να κάνουν με την προστασία των ευπαθών ομάδων του πληθυσμού, τους παππούδες μας, τις γιαγιάδες μας, που αποφεύγουν τις συναθροίσεις, που αποφεύγουν τους χώρους που μπορούν να εκτεθούν σε ιώσεις, όπως και ο νέος ιός, τα μέτρα που έχουν να κάνουν με την αποφυγή επισκέψεων σε νοσοκομεία και ανθρώπους που είναι ασθενείς από τους ανθρώπους που ανήκουν σε ευπαθείς ομάδες, με τα μέτρα που αφορούν στη γενικότερη υγιεινή του βήχα και των ιώσεων που μιλάμε όλη αυτή την περίοδο.

Είναι πάρα πολύ σημαντικό να καταλάβουμε την αξία αυτών των μέτρων, ώστε να περιοριστεί όσο το δυνατόν, η εξάπλωση του ιού στην πατρίδα μας και να καθυστερήσει η διασπορά του».

Get real time updates directly on you device, subscribe now.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει