Ενημέρωση με ένα κλικ

Έβρος-ΒΙΝΤΕΟ: Έκρυθμη η κατάσταση στα σύνορα

Απετράπησαν 5.500 είσοδοι - Συλλήψεις 60 παράνομων μεταναστών

Η κυβέρνηση συνεχίζει την αποτροπή αθρόας εισόδου προσφύγων και μεταναστών, έχοντας συγκεντρώσει μεγάλες αστυνομικές δυνάμεις στα ελληνοτουρκικά σύνορα.

Σύμφωνα με την τελευταία ενημέρωση από τις 06.00 το πρωί της Κυριακής μέχρι πριν από λίγο έχουν καταγραφεί περίπου 5.500 αποτροπές εισόδου παράνομων μεταναστών στην Ελλάδα.

Στο ίδιο χρονικό διάστημα πραγματοποιήθηκαν 60 συλλήψεις και σχηματίστηκε δικογραφία για παράνομη είσοδο στη χώρα. Απόψε δε το απόγευμα συνεδριάζει εκτάκτως το ΚΥΣΕΑ για την αποτίμηση της κατάστασης.

Η ένταση στα ελληνοτουρκικά σύνορα, όπου χιλιάδες πρόσφυγες έχουν συρρεύσει στο συνοριακό σταθμό κοντά στο χωριό Καστανιές, συνεχίζεται για τρίτη μέρα.

Ο αριθμός των ατόμων που υπολογίζεται ότι συγκεντρώθηκαν στα σύνορα την Παρασκευή εκτιμάται στους 4.000 και το Σάββατο προστέθηκαν σε αυτούς ακόμα 6.000 περίπου.

Ισχυρές δυνάμεις του ελληνικού στρατού και της αστυνομίας φρουρούν την περιοχή, ενισχύοντας τη συνοριογραμμή, τόσο με ανθρώπινο δυναμικό, όσο και προσθέτοντας συρματοπλέγματα στον φράχτη, ενώ αστυνομία και στρατός απωθούν το συγκεντρωμένο πλήθος με παράταξη στρατιωτικών οχημάτων και ρίψη δακρυγόνων.

Η διέλευση των προσφύγων από το συνοριακό σταθμό είναι αδύνατη ενώ, σύμφωνα με στοιχεία που δόθηκαν από εκπρόσωπο των κυβερνητικών αρχών στους δημοσιογράφους, κατάφεραν να περάσουν τα σύνορα μόλις 136 άτομα, οι 66 την Παρασκευή και 70 το Σάββατο.

Τα 136 συνολικά άτομα που εισήλθαν στην Ελλάδα τις 2 προηγούμενες μέρες συνελήφθησαν και έχει σχηματιστεί δικογραφία εναντίον τους, χωρίς να έχει γίνει γνωστή η τοποθεσία μεταφοράς και κράτησής τους.

Οι πρόσφυγες που κατάφεραν να περάσουν φαίνεται ότι διήλθαν από περιφερειακά περάσματα, ενώ σύμφωνα με μαρτυρίες κατοίκων της περιοχής, κάποια άτομα έχουν περάσει από σημεία κοντά στο χωριό Μαρασιά, την ώρα που αστυνομία και στρατός διενεργούν περιπολίες με οχήματα και φακούς νύχτα και μέρα.

Νωρίτερα, η αστυνομία αναγκάστηκε σε χρήση χημικών ως απάντηση στον πετροπόλεμο που δέχονται από πλευράς των συγκεντρωμένων προσφύγων και μεταναστών στο τελωνείο των Καστανιών.

Οι πρόσφυγες και μετανάστες επιτίθενται εκσφενδονίζοντας πέτρες και ξύλα κατά των παρατεταγμένων δυνάμεων που προσπαθούν να τους απωθήσουν με δακρυγόνα και χειροβομβίδες κρότου λάμψης.

Στις συμπλοκή ένας αστυνομικός τραυματίστηκε ελαφρά στο πρόσωπο ενώ τουλάχιστον δύο αυτοκίνητα του στρατού και της αστυνομίας έχουν υποστεί φθορές από τον πετροπόλεμο. Στην επιχείρηση αναχαίτισης οι αστυνομικές δυνάμεις χρησιμοποίησαν και όχημα ρίψης νερού.

Δείτε τα βίντεο με τα επεισόδια στα σύνορα:

Παράλληλα, όπως ενημερώνει η κυβέρνηση, στο συνοριακό φράχτη μεταδίδονται από κινητές ομάδες εκπομπής του στρατού μηνύματα προς τους μετανάστες ότι τα σύνορα είναι κλειστά και ότι δεν επιτρέπεται η είσοδος.

Τα μηνύματα είναι στα Αραβικά, Αγγλικά, Παντζάμπι/Ουρντού (Πακιστάν), Φαρσί (Αφγανιστάν & Ιράν), Παστού (τμήμα Αφγανών) και Μπενγκάλι (Μπανγκλαντές). Επίσης η κυβέρνηση στέλνει SMS προς τους πρόσφυγες ενημερώνοντας στα αγγλικά για τον κίνδυνο σύλληψης.

Έκρυθμη η κατάσταση στον Έβρο

Στον Έβρο βρίσκονται από το πρωί ο υπουργός Εθνικής Άμυνας Νίκος Παναγιωτόπουλος και ο υφυπουργός Αλκιβιάδης Στεφανής.

Σημειώνεται ότι ο Μπορέλ, πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, ανακοίνωσε σήμερα ότι θα συγκληθείτην επόμενη εβδομάδα έκτακτη Σύνοδος των ΥΠΕΞ της Ε.Ε., μετά από σχετικό αίτημα που υπέβαλλε χθες ο Έλληνας ΥΠΕΞ, Δένδιας.

Σημειώνεται πως το Σάββατο ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης, είχε δεύτερο γύρο τηλεφωνικών επαφών με τον Πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, Σάρλ Μισέλ και την Πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ούρσουλα Φον Ντερ Λάιεν και συζήτησαν τον τρόπο με τον οποίο η Frontex θα συμβάλλει στην προστασία των ελληνικών συνόρων που είναι και εξωτερικά σύνορα της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Στο μεταξύ με αναρτήσεις στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης η πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν, εξέφρασε την πλήρη στήριξη της Ευρωπαϊκής Ένωσης στην Ελλάδα και τη Βουλγαρία, επισημαίνοντας ότι η ΕΕ παρακολουθεί με «ανησυχία» τις ροές των προσφύγων και μεταναστών από την Τουρκία προς τα εξωτερικά σύνορα της ΕΕ.

Get real time updates directly on you device, subscribe now.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει