Ενημέρωση με ένα κλικ

Μεταναστευτικό: Ξεκινούν τα έργα για τις κλειστές δομές

Ξεκινούν σήμερα οι εργασίες για την κατασκευή κλειστών δομών φιλοξενίας προσφύγων στα νησιά.

Παράλληλα, αναβρασμός επικρατεί στο Βόρειο Αιγαίο ενόψει της έναρξης των εργασιών για την κατασκευή κλειστών δομών για πρόσφυγες και μετανάστες με αποτέλεσμα οι τοπικές κοινωνίες να έχουν αναπτύξει ομάδες περιφρούρησης γύρω από τις εκτάσεις που προορίζονται για τις κλειστές δομές προκειμένου να εμποδίσουν την έναρξη των εργασιών.

Οι εργασίες που θα πραγματοποιηθούν, στις εκτάσεις που έχουν επιταχθεί, περιλαμβάνουν χωματουργικές εργασίες καθαρισμού των γηπέδων και διαμόρφωσης προσβάσεων, την κατασκευή περιμετρικής περίφραξης τύπου ΝΑΤΟ καθώς και την τοποθέτηση θυρών πεζών και οχημάτων.

Πρόκειται για εργασίες που θα πραγματοποιηθούν στην τοποθεσία Κρητικού Λάκος/Ψείρα στο δήμο Χίου, ‘Καράβας’ στο δήμο Λέσβου και ‘Ζερβού’ στο δήμο Ανατολικής Σάμου.

Αναφορικά με τη δαπάνη των υπό ανάθεση έργων, ανέρχεται σε 1.098.032,83ευρώ για τις εργασίες περίφραξης και καθαρισμού στην Χίο, 899.434,53ευρώ για το αντίστοιχο έργο στη Λέσβο και 997.576,84ευρώ για τη Σάμο.

Σύμφωνα με την ΕΡΤ1, στη Σάμο ολοκληρώνονται οι εργασίες για τη δημιουργία ΚΥΤ για τους πρώτους 1500 μετανάστες, ωστόσο η απόφαση για επίταξη μιας περιοχής 216 στρεμμάτων μπροστά από τον χώρο δημιουργίας του κέντρου, έχει προκαλέσει την αντίδραση των κατοίκων, που θα προχωρήσουν σε κινητοποιήσεις, πιθανό από την Παρασκευή, σύμφωνα με τον ρεπόρτερ, προκειμένου να σταματήσουν τις εργασίες.

Την ίδια στιγμή στη Χίο, όπου έχει αποφασιστεί επίταξη 624 στρεμμάτων συνολικά – η μεγαλύτερη από τα υπόλοιπα νησιά – οι κάτοικοι δημιουργούν ομάδες περιφρούρησης και κάνουν 24ωρες βάρδιες στον χώρο όπου αναμένεται να ξεκινήσουν τα έργα  προκειμένου να τα σταματήσουν.

Παρόμοια κατάσταση επικρατεί και στη Λέσβο όπου μετά την κινητοποίηση των γυναικών από τον Μανταμάδο την Κυριακή (23/02) στη θέση Καράβα-Καβακλή, που έχει επιτάξει η κυβέρνηση για τη δημιουργία δομής μεταναστών και προσφύγων, πραγματοποιήθηκαν λαϊκές συνελεύσεις με στόχο να σταματήσουν οι κάτοικοι τα έργα κατασκευής των δομών, όταν ξεκινήσουν.

Από την πλευρά του ο περιφερειάρχης Βορείου Αιγαίου Κώστας Μουτζούρης μιλώντας στο ΘΕΜΑ 104,6 χαρακτήρισε «καταστροφική» την επιλογή της κυβέρνησης να κατασκευάσει κλειστές δομές στα νησιά του ανατολικού Αιγαίου, προσθέτοντας «ο Θεός να βάλει το χέρι του» για τις αντιδράσεις.

Get real time updates directly on you device, subscribe now.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει