Νέο σχέδιο για την αστυνόμευση του κέντρου
Άρθρο της εφημερίδας ''Τα Νέα'' αποκαλύπτει το νέο σχέδιο αστυνόμευσης της Αθήνας
Νέο σχέδιο αστυνόμευσης του κέντρου, με την συμμετοχή περισσότερων από 250 αστυνομικών και αρκετών από τις διμοιρίες των ΥΜΕΤ αλλά και 44 νέων ειδικών φρουρών.
Σκοπός του «Ενιαίου Σχεδίου Περιπολιών και Αστυνόμευσης Κέντρου Αθηνών και Αρχαιολογικού Χώρου Ακρόπολης» αποτελεί ο διαχωρισμός της Αθήνας σε 17 τομείς περιπολιών και εμφανούς αστυνόμευσης πέριξ της Ομόνοιας, του Μεταξουργείου, του Κεραμεικού, των πλατειών Βικτωρίας, Αττικής και Αγίου Παντελεήμονα, στα πέριξ της πλατείας Αμερικής στην οδό Δυρραχίου στα Σεπόλια, στη λεωφόρο Πέτρου Ράλλη και στη λεωφόρο Κωνσταντινουπόλεως, στον λόφο Ιππείου Κολωνού, γύρω από την ΑΣΣΟΕ και το Πεδίον του Αρεως, στην ευρύτερη περιοχή των Εξαρχείων, στο τουριστικό κέντρο της Αθήνας στην Ακρόπολη και στο Σύνταγμα, γύρω από την οδό Σταδίου, στην πλατεία Κολιάτσου και στο σχολικό συγκρότημα της Γκράβας στην Κυψέλη.
Μάλιστα στο εν λόγω σχέδιο, ιδιαίτερη βάση δίνεται στην οδό Μενάνδρου, νωπή στην μνήμη από την συμπλοκή με έναν νεκρό, με επιπλέον περιπολίες από 39 συνολικά αστυνομικούς, στο Πεδίον του Αρεως, γύρω από το Εθνικό Θέατρο και εντός της πλατείας Ομονοίας. Σε κάθε περιοχή προσδιορίζονται οι εγκληματικές δραστηριότητες και άλλα προβλήματα που ανακύπτουν, ενώ στις περιπολίες προσδιορίζεται να συμμετέχουν οι αστυνομικοί της Υποδιεύθυνσης Περιπολιών της Ομάδας Εμφανούς Αστυνόμευσης και Αμεσης Ανταπόκρισης «Πάνθηρες» και των Ομάδων Ασφαλείας και Παρεμπορίου, 28 αστυνομικοί που θα επιβαίνουν σε δίκυκλα και 13 ποδηλάτες της ΕΛ.ΑΣ., όπως και αστυνομικοί σκύλοι.
Στο έγγραφο της ΕΛ.ΑΣ. σημειώνεται ότι για τα ζητήματα ασφαλείας στο κέντρο της Αθήνας «συγκροτούνται τέσσερις ομάδες, αποτελούμενες από έναν βαθμοφόρο επικεφαλής και πέντε αστυνομικούς ασφαλείας, η καθεμία με αποστολή την αντιμετώπιση θεμάτων δημόσιας ασφάλειας και ειδικότερα του φαινομένου διακίνησης και χρήσης ναρκωτικών ουσιών, των κλοπών πορτοφολιών, της αρπαγής τσαντών και των παράνομων παιγνίων, τον έλεγχο καταστημάτων οικονομικού ενδιαφέροντος για θέματα αστυνομικής αρμοδιότητας».
Ακόμη προσδιορίζονται τρεις τομείς επιτήρησης γύρω από τους αρχαιολογικούς χώρους. Ο πρώτος εξ αυτών αφορά την περιοχή Ιερού Βράχου Ακρόπολης, Μουσείου Ακρόπολης καθώς και πολυσύχναστων δρόμων, ο δεύτερος τον Άρειο Πάγο και την Αρχαία Αγορά και ο τρίτος τον λόφο Φιλοπάππου. Ο τελευταίος θεωρείται ειδικού ενδιαφέροντος από την ΕΛ.ΑΣ., ύστερα και από τον τραγικό θάνατο 25χρονου έλληνα φοιτητή το καλοκαίρι του 2018, και λαμβάνονται περαιτέρω μέτρα ασφαλείας. Όπως ενδεικτικά σημειώνεται, «θα υπάρχει διαρκής κίνηση δικύκλων της ΕΛ.ΑΣ. που θα κινούνται σε προσβάσιμους – ασφαλείς χώρους του Γ’ Τομέα και σε διαρκή μεταξύ τους επικοινωνία για την επιχειρησιακή αλληλοκάλυψη, με ιδιαίτερη βαρύτητα στο τμήμα του Λόφου από το ύψος του Ι.Ν. Αγίου Δημητρίου Λουμπαρδιάρη προς το Θέατρο Δόρας Στράτου, για τον έλεγχο και την προσαγωγή υπόπτων ατόμων. Θα έχουν μεταξύ τους οπτική επαφή – όντας όμως στην αναγκαία μεταξύ τους απόσταση – και δεν θα απομακρύνονται από αυτούς τους χώρους χωρίς εντολή από τον επικεφαλής της βάρδιας τους».